Tauno Pylkkäsen oopperasta levyjulkaisu

Pylkkäsen läpimurto-oopperasta "Mare ja hänen poikansa" virolais-suomalaisena yhteistyönä tehty taltiointi on julkaistu. Ooppera esitettiin syksyllä 2004 Estonian konserttisalissa.

Mare ja hänen poikansa oli Pylkkäsen (1918-80) läpimurtoteos ja sitä on kuvailtu yhdeksi suomalaisen oopperan merkkipaaluista. Oopperan ensiesitys tapahtui vuonna 1945 ja nyt, 60 vuotta myöhemmin, siitä on saatavilla myös ensimmäinen taltiointi, kestoltaan 138 minuuttia.

Estonian konserttisalissa 10. ja 11.9.2004 esitetty ooppera pohjautui Tallinnan Estonia-teatterin ja Suomen Kansallisoopperan vahvaan yhteistyöhön. Solistit (muun muassa Raimo Sirkiä, Juha Uusitalo, Esa Ruuttunen ja Juha Riihimäki) olivat Suomesta ja esityksiä johti Hannu Lintu. Orkesteri ja kuoro puolestaan olivat Viron Kansallisoopperasta. Esitys uusittiin keväällä 2005 myös Suomessa Kansallisoopperassa.

Viro oli paikkana luonteva oopperan esittämiselle, sillä Pylkkäsen säveltämistä kymmenestä oopperasta kahden ensimmäisen tapahtumat sijoittuvat Viroon. Lisäksi hänen oma henkilötaustansa oli Viroon sidottu. Pylkkäsen äiti käänsi virolaisia näytelmiä suomeksi ja perhe matkusti usein Viroon.