Tarton kunniakonsulaatin avajaiset 26.9.2005 klo 16.30

Suurlähettiläs Jaakko Kalelan juhlapuhe.

Arvoisa kunniakonsuli Toivo Kabanen, hyvät juhlavieraat.

Tartto on Viron henkisen elämän perinteinen keskipiste, johon suomalaisilla on vuosisatojen ajan ollut yhteyksiä. Sen vuoksi Suomi päätti perustaa vuonna 1929 Tartoon kunniakonsulaatin ja nimitti ensimmäiseksi kunniakonsuliksi Oskar Rütlin. Vuonna 1934 tehtävässä jatkoi Alfred Kõva aina kunniakonsulaatin sulkemiseen saakka. Tänään tämä perinne saa jatkoa ja Tartto saa arvoisensa suomalaisen kunniakonsulin, 70 vuotta sen jälkeen, kun edellinen kunniakonsuli lopetti arvokkaan toimintansa.

Maittemme välinen yhteistyö, kauppa ja kanssakäyminen yleensä on lisääntynyt viimeisten viidentoista vuoden aikana mittasuhteisiin, joita ei Oskar Rütlin tai Alfred Kõvan aikana osattu edes kuvitella. Molemmat maat ovat ovat tänään Euroopan unionin jäseniä. Yhteiskuntamme perusrakenteet yhdentyvät nopeasti. Kaikesta kehityksestä huolimatta tai juuri sen takia maat tarvitsevat toistensa tuntijoita.

Vuodesta 1992 lähtien Suomen suurlähetystöllä oli ollut toimipiste Tartossa, joka kuitenkin kävi alkuperäisessä muodossaan tarpeettomaksi viisumipakon poistuttua ja Viron tultua EU:n jäseneksi. Tällöin päällimmäisenä huolenamme oli se, miten Suomi jatkossa tulee Tartossa näkymään ja miten voisimme palvella alueella asuvia suomalaisia sekä pitää yhteyttä tartolaisiin. Varsin pian alkoi selvitä, että ratkaisu tässä asiassa on lähempänä kuin luulimmekaan.

Suurlähetystön toimipiste sijaitsi Viron Inkerinsuomalaisten liiton talossa vuodesta 1997 lähtien. Liitto sekä sen toiminnanjohtaja Toivo Kabanen ovat toimineet moninaisissa Suomeen liittyneissa tehtävissä. Päätös Toivo Kabasen nimittämisestä Suomen Tarton- kunniakonsuliksi oli erityisen luonnollinen ja mieluisa. Uskomme, että Suomen tuntemus ja yhteydet Suomeen Tarton alueella vahvistuvat hänen sekä hänen edustamansa järjestön kautta. Suomen kansalaiset, kuten myös paikalliset asukkaat saavat hänen kauttaan sen avun ja tietämyksen, jota kunniakonsulilla on tehtävänsä rajoissa mahdollista heille tarjota.

Arvoisa kunniakonsuli,

näillä sanoilla haluan toivottaa Teille parasta menestystä tehtävässänne Suomen kunniakonsulina. Voinemme (hetken kuluttua) yhteisesti poistaa kunniakonsulaattikilpeä suojaavan verhon ja julistaa Tarton kunniakonsulaatti avatuksi.