Suomi tunnusti Viron 100 vuotta sitten

Tänä vuonna vietetään diplomatian juhlavuotta. Suomi tunnusti Viron tasavallan de jure kirjeellä, jonka ulkoministeri Rudolf Holsti osoitti Viron lähettiläälle Oskar Kallakselle. Kirje oli allekirjoitettu 7.6.1920 ja siinä ilmoitettiin tunnustuksen astuvan voimaan 8.6.1920.

​​​​​​​

Suomi aloittaa Viron diplomatian 100-vuotisjuhlien sarjan. ​​​​​​​

Suomi tunnusti Viron ensimmäisenä valtiona sen jälkeen, kun Viro oli solminut Neuvosto-Venäjän kanssa Tarton rauhansopimuksen.

Sadan vuoden jaksoon mahtuu paljon dramaattisia vaiheita. Merkittävin niistä on Viron miehitys ja uudelleenitsenäistyminen. Koska Suomi ei tunnustustanut neuvostovaltaa, Suomi palautti katkenneet diplomaattisuhteet.

Viron ulkoministeriö, Suomen Tallinnan-suurlähetystö ja Viron Helsingin suurlähetystö ovat yhdessä koonneet historia-aineiston sadan vuoden diplomatian vaiheista. Kuvagalleria on kaksikielinen ja löytyy osoitteesta http://estfindip100.mfa.ee(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Tiesitkö esimerkiksi, että:  

  • Viron ja Suomen välillä oli ennen sotia passivapaus. Rajan sai ylittää erityisellä matkakortilla, joka oli voimassa kuusi kuukautta.
  • Konstantin Päts uhkasi katkaista diplomaattisuhteet 1930-luvulla sen jälkeen, kun hänen poliittinen vastustajansa Artur Sirk oli paennut vankilasta Suomeen, ja valmisteli Pätsin mukaan Suomen maaperällä vallankaappausta.
  • Suomen kanssa 1937 solmittu kulttuuriyhteistyösopimus (Henkisen yhteistyön sopimus, Vaimse koostöö leping) jäi voimaan myös neuvostovuosiksi, ja on siten Viron vanhin kansainvälinen sopimus.
  •  Viron ensimmäinen sotienjälkeinen viisumi kirjoitettiin Suomessa uudelleenitsenäistymisen jälkeen.

Lue lisää ulkoministeriön raporttiarkistosta vuosilta 1918-1945:

https://um.fi/opendata/raporttiarkisto/1918/​​​​​​​(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Suomen tunnustuksen Virolle allekirjoitti ulkoministeri Rudolf Holsti, ja osoitti sen Viron lähettiläälle Oskar Kallakselle. Kuva: Viron kansallisarkisto​​​​​​​

 Suomen presidentin Lauri Kristian Relanderin ensimmäinen valtiovierailu suuntautui Viroon 1925. Kuva: Suomen museovirasto​​​​​​​

Ennen toista maailmansotaa Suomen ja Viron välillä oli passivapaus. Rajan saattoi ylittää puoli vuotta voimassa olevalla matkakortilla. Kuva: Viron ulkoministeriö​​​​​​​

Presidentti Mauno Koivisto oli ensimmäinen läntinen valtionpäämies, joka vieraili uudelleenitsenäistyneessä Virossa 1992. Kuva: Suomen suurlähetystö, Tallinna​​​​​​​ ​​​​​​​