Suomen Tarton rauhansopimuksen solmimisesta 100 vuotta

Virossa tiedetään hyvin, että Viron tasavallalla on Neuvosto-Venäjän kanssa solmittu Tarton rauhansopimus vuodelta 1920. Myös Suomi kävi rauhanneuvotteluita Neuvosto-Venäjän kanssa sata vuotta sitten ja nimenomaan Tartossa. Sopimus allekirjoitettiin 14. lokakuuta 1920 Virolaisten ylioppilaiden seuran talossa.

​​​​​​​

Suomen rauhanvaltuuskunnan jäseniä Tartossa ylioppilasseuran eli EÜS:n talon edessä vuonna 1920. Lähinnä kameraa seisoo professori Juho Vennola, silmälasipäinen mies on professori Väinö Voionmaa ja takana kasvot kameraan päin on kenraali ja paperitehtaan omistaja Rudolf Walden. Lähde: Työväen arkisto.

Suomen rauhanneuvottelut kestivät viisi kuukautta. Rauhansopimusta tarvittiin suhteiden luomiseen ja valtionrajojen määrittelemiseen. Neuvosto-Venäjä oli tunnustanut Suomen itsenäisyyden, mutta tukenut punaista puolta Suomen sisällissodassa vuonna 1918. Lapissa ja Itä-Karjalassa oli ratkaisemattomia rajakysymyksiä. Suomen suurlähettilään Timo Kantolan mukaan ”Tarton rauhansopimus oli hiljattain itsenäistyneelle Suomen tasavallalle arvokas ja välttämätön sopimus. Siitäkin huolimatta, että neuvottelutulos tuoreeltaan kohtasi myös kritiikkiä.”

Rauhansopimuksen vuosipäivänä 14. lokakuuta Tarton kaupunginmuseossa avautuu näyttely ja kello 16 on ensimmäistä kertaa mahdollisuus osallistua Suomen Tarton rauhaan käsittelevälle opastetulle kävelykierrokselle Tartossa(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).

Valtioneuvosto järjestää aiheesta seitsemän historioitsijan keskustelutilaisuuden 14. lokakuuta kello 13. Suoraa lähetystä Kansallisarkiston vanhasta tutkijasalista voi seurata Youtubessa(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).

Lisätiedot:
​​​​​​​Lehdistövirkamies Sanna-Leena Immanen, Suomen suurlähetystö, +3725118548, [email protected]
​​​​​​​Tarton kaupunginmuseon kierrokset toimittajille, viestintäasiantuntija Kert Kask, +37256644382, [email protected]​​