Suomalais-virolainen kulttuurisäätiö saa lahjoitukset Suomen ja Viron valtioilta

Suomalais-virolainen kulttuurisäätiö saa Suomen ja Viron valtioilta ison lahjoituksen pääomaansa. Viron hallitus päätti lahjoittaa 700 000 euroa, Suomen hallitus puolestaan 6 miljoonaa euroa. Määrä on samassa suhteessa kummankin maan bruttokansantuotteeseen.

Suomalais-virolainen kulttuurisäätiö jakaa ensimmäisen stipendinsä Viron ja Suomen henkisen yhteistyön sopimuksen solmimisen 80-vuotispäivänä.

Suomalais-virolaisen kulttuurisäätiön tehtävänä on edistää Suomen ja Viron välistä kulttuuri- ja taidealojen verkostoitumista ja yhteistyötä, molemminpuolista kielitaitoa sekä kulttuuritoimintaan välittömästi liittyvää taloudellista toimintaa.

Suomen ja Viron väliset kulttuurisuhteet ovat olleet historiallisesti ja myös tänä päivänä aktiiviset.  Suomen ja Viron välillä ei kuitenkaan ole ollut ennen vuotta 2015, toisin kuin esimerkiksi Suomen ja eri Pohjoismaiden välillä, taidetta ja kulttuuria edistävää säätiötä.

- Suomen ja Viron suhteet perustuvat historiallisiin siteisiin. Suomenlahden yli tehdään 9 miljoonaa matkaa vuodessa, se osoittaa kuinka limittyneitä olemme. Niin Viro kuin Suomikin viettävät 100-vuotispäiväänsä. Onkin merkille pantavaa, että juuri nyt Viron ja Suomen hallitukset ovat päättäneet satsata kulttuurisäätiöön, joka tarkoitus on lähentää meitä entisestään, toteaa Viron pääministeri Jüri Ratas.

- Toiminnan tukeminen ja sitä kautta kulttuurien edistäminen on hieno tapa juhlistaa sekä Suomen että Viron valtioiden 100-vuotisjuhlavuosia, sanoo kulttuuriministeri Sampo Terho.

Tänä vuonna Suomen ja Viron henkisen yhteistyön sopimus (vaimse koostöö konventioon) puolestaan täyttää 80 vuotta. Juhlapäivää vietetään 1.12. Helsingissä, joka on sopimuksen allekirjoituspäivä. Silloin jaetaan myös kulttuurisäätiön ensimmäinen 15 000 euron stipendi. Virossa henkisen yhtyistyön sopimuksen 80-vuotisjuhlaa vietetään puolestaan 24.11. Estonia-teatterissa.

Suomalais-virolainen kulttuurisäätiö perustettiin 10.12.2015 yksityisestä aloitteesta. Sen noin 150 000 euron alkupääoman ovat lahjoittaneet Virosta ja Suomesta yli 20 yksityishenkilöä, yritystä, oppilaitosta ja kaupunkia. Mukana ovat mm. Tallinnan ja Helsingin kaupungit.

Lisää aiheesta: