Onnettomuuskopteri saatiin nostettua pinnalle

Keskiviikkona mereen pudonnut Copterlinen matkustajakopteri nostettiin pinnalle lauantai-aamuna.


Vaurioitunut onnettomuuskopteri saatiin pinnalle tutkimuksia varten.

Onnettomuuskopteri saatiin pinnalle lauantai-aamuna. Alunperin nosto oli tarkoitus suorittaa perjantaina klo 20.00, mutta vaativan operaation aikataulussa ei aivan pysytty. Onnettomuuspaikalla oli toimintaa läpi yön, mutta lykkäysilmoituksia tuli säännöllisesti, kunnes kopteri saatiin ylös aamulla kahdeksan jälkeen.

Kopteri oli silminnähden vaurioitunut. Se oli katkennut ja sen peräosa oli jouduttu tukemaan erikseen runkoon kiinni, jotta hylky saataisiin kerralla pinnalle. Myös kopterin roottori oli poissa. Nosto-operaatio kuitenkin onnistui ja kone saatiin nostettua väyläalus Seilin kannelle. Myös kopterin ns. musta laatikko on tallessa ja se tullaan lähettämään ulkomaille tutkittavaksi.

Hylyn nostamisesta vastasivat Viron viranomaiset ja pelastustoimintaa johtaa Viron meripelastuskeskus. Nosto-operaatio oli osa onnettomuustutkintaa, joka jatkuu nyt mm. kopteriin kohdistuvilla tutkimuksilla.

Kateissa olevaa, kopterin toisen lentäjän ruumista ei ole löydetty vielä maanantai-aamuun mennessä. Suomen rajavartiolaitoksen vartiolaiva Merikarhu jatkoi toimintaansa onnettomuusalueella sunnuntaihin asti ja on nyt palannut Suomeen, kuten aiemmin oli sovittu. Viron rannikkovartiosto jatkaa etsintöjä.

Viron viranomaiset ovat asettaneet onnettomuutta selvittävän tutkintalautakunnan, jonka johtajana toimii Taivo Kivistik. Suomen oikeusministeriö on nimittänyt ilmailuonnettomuuksien erikoistutkija Hannu Melarannan Onnettomuustutkintakeskuksesta Suomen edustajaksi helikopterionnettomuuden tutkintaan.








Vartiolaiva Merikarhu avusti pelastusoperaatiossa ja palasi sunnuntaina Suomeen.

Onnettomuustutkintakeskus asettaa valtuutetun edustajansa osallistumaan tutkintaan kansainvälisen siviili-ilmailujärjestön (ICAO) tutkintaohjeen mukaisesti. Melarannan neuvonantajiksi on nimitetty yliluutnantti Timo Lindholm ja kapteeni Ari Anttila Rajavartiolaitoksen Turun vartiolentueesta. Tarvittaessa valtuutetulle edustajalle nimitetään lisää neuvonantajia.

Keskusrikospoliisi on lähettänyt kaksi suuronnettomuuksien uhrintunnistusyksikön työntekijää Viroon ja kerää parhaillaan tunnistamiseen tarvittavia tunnistetietoja onnettomuuden uhreista Suomessa. Viron keskusrikospoliisi vastaa uhrien tunnistamisesta ja suomalaiset uhrintunnistamisasiantuntijat avustavat heitä.

Suomalaisuhrien kotiuttamisesta vastaavat Suomen ulkoasiainministeriö ja keskusrikospoliisi. Virossa suoritettavan uhrien tunnistamisen jälkeen Rajavartiolaitos antaa tarvittaessa virka-apua uhrien kuljettamisessa Suomeen.