Näyttely arkkitehtuurin yhteisestä vuosisadasta

Viron arkkitehtuurimuseossa Rotermannin suolamakasiinissa on koko kesän esillä läpileikkaus Suomen ja Viron monitahoisista arkkitehtuurisuhteista 1900-luvulla.

Näyttelyssä on esitelty suomalaisten arkkitehtien Viroon piirtämiä rakennuksia, mutta myös toteutumattomia suunnitelmia. Vuosisadan alkupuolella suomalaisten arkkitehtien, mm. Eliel Saarisen, Armas Lindgrenin ja Wivi Lönnin vaikutus oli erityisen voimallista.

1920- ja 30-luvuilla suomalaiset arkkitehdit osallistuivat innokkaasti Virossa järjestettyihin arkkitehtuurikilpailuihin, ja näyttelyssä näkee myös näitä huonosti tunnettuja kilpailutöitä.

Suomalaisen arkkitehtuurin vaikutus muuttui intensiivisemmäksi jälleen 60-luvulla, jolloin Suomi oli lähes ainoa maa, jota kautta virolaiset arkkitehdit voivat imeä vaikutteita lännestä.

Arkkitehtien keskinäiset kontaktit Suomenlahden yli voimistuivat uuden sukupolven eli ns. Tallinnan koulukunnan noustessa esiin 80-luvulla. 1990-luvulla voidaan jo puhua virolaisen arkkitehtuurin viennistä Suomeen.

Galleriassa ovat lisäksi esillä Viron taidemuseon kansainvälisessä arkkitehtuurikilpailussa 1994 palkitut suomalaisarkkitehtien kilpailutyöt.

Näyttelyn ja luettelon on koonnut Karin Hallas-Murula, jonka tutkimustyötä on tukenut Suomen kulttuurirahasto. Näyttelyä tukevat Suomen opetusministeriö, Tuglas-seura ja Suomen instituutti.