Konsuliosaston vinkit onnistuneeseen Viron matkaan!

Tallinnan suurlähetystön konsuliosaston vinkit onnistuneeseen pikkujoulu- ja ostosmatkaan

  Kuva: Kaupo Kalda / visittallinn.ee
 
 

Ennen matkaa:

 • Tarkista, että matkustusasiakirjasi on voimassa. Viroon matkustaessa täytyy jokaisella Suomen kansalaisella olla mukana passi tai Suomen poliisin myöntämä henkilökortti (ajokortti ja kela-kortti eivät ole matkustusasiakirjoja). Riittää, että matkustusasiakirja on voimassa matkan ajan.
 • Hanki KELAsta eurooppalainen sairaanhoitokortti yllättäviä sairaustapauksia varten.  Kortti on ilmainen ja todistaa tarvittaessa oikeutesi saada välttämätöntä sairaanhoitoa.
 • Tarkista, että matkavakuutuksesi on voimassa ja vakuutuskortti mukana
 • Jätä kotiin kaikki kortit, joita et matkan aikana tarvitse.  Ota itsellesi talteen luottokorttiesi numerot sekä puhelinnumerot, joihin katoamisesta voi ilmoittaa.
 • Matkustusilmoituksella voit antaa matka- ja yhteystietosi ulkoministeriölle hätätapausten ja kriisitilanteiden varalta: https://matkustusilmoitus.fi/

Matkalla

 • Varo taskuvarkaita. Taskuvarkaat toimivat yleisimmin väentungoksessa, kuten satamissa ja busseissa, ja poimivat helpoiten uhreikseen humaltuneita. Älä jätä omaisuuttasi vartioimatta ja siirrä lompakko takataskusta pois.
 • Ole huolellinen valitessasi taksia. Virossa jokainen taksiyhtiö määrittelee omat hintansa. Hinnaston tulee olla nähtävissä taksin sivuikkunassa auton ulkopuolelta sekä auton sisällä kojelaudalla. Kuljettajan on pyydettäessä ilmoitettava matkan arvioitu hinta etukäteen.
 • Muistutuksena kaikille, että Viron liikennelain mukaan heijastimen käyttö on pakollista pimeään aikaan.
 • Huolehdi mahdollisuuksien mukaan, että matkaseurueesi kaikki jäsenet pääsevät turvallisesti takaisin kotimaahan.
 • Mikäli myöhästyit laivasta, eikä sinulla ole rahaa uuteen paluulippuun, soita sukulaiselle tai ystävälle Suomeen ja pyydä, että hän ostaisi sinulle paluulipun. Jos sinulla ei ole puhelinta käytettävissä, voit tulla suurlähetystön konsuliosastolle arkipäivinä maanantaista perjantaihin klo 9-12 sekä tiistaista torstaihin klo 13-15, josta otamme yhteyttä nimeämääsi henkilöön Suomessa paluulipun hankkimiseksi.
 • Mikäli joudut rikoksen uhriksi, ota yhteyttä Viron poliisiin.
  Tallinnan keskusta-alueen poliisiasema on auki ma – pe klo 9:00 – 17:00 ja sijaitsee osoitteessa Kolde puiestee 65, puh. +372 612 3000. Jos tarvitset heti apua tai poliisiasema ei ole auki, niin soita hätänumeroon 112.

On suositeltavaa tehdä ilmoitus tapahtuneesta. Oheisesta linkistä löydät ohjeet ja suomenkielisen lomakkeen: https://www2.politsei.ee/en/nouanded/kannatanule/esita-avaldus.dot

Lomakkeen voit lähettää osoitteeseen Põhja prefektuur, Pärnu mnt 139, 15028 Tallinn, Estonia.

Jollei ole mahdollisuutta tehdä ilmoitusta Virossa, voi sen tehdä kotimaassa paikallispoliisille, josta se välitetään poliisiviranomaisten toimesta Viroon.

Matkan jälkeen

 • Viron poliisi lähettää haltuun saamansa suomalaisten löytötavarat konsuliosastolle. Kadotetut passit, henkilökortit ja ajokortit - eli viralliset asiakirjat - toimitamme asiakirjan myöntäneelle viranomaiselle Suomeen. Muita löytötavaroita emme voi toimittaa Suomeen, vaan ne tulee noutaa suurlähetystön konsuliosastolta kolmen kuukauden kuluessa. Löytötavaroita voi tiedustella suurlähetystön konsuliosastolta, puh. +372 6103 304 ja +372 6103 240 tai sähköpostitse: [email protected]

Yhteystietomme

Osoite: Suomen suurlähetystön konsuliosasto: Pikk jalg 14, 15180 Tallinna 
Puhelin: +372 6103 304 ja +372 6103240.                 
Sähköposti: [email protected]                                                               
Vastaanottoajat: maanantai - perjantai klo 9-12 ja lisäksi tiiistai – torstai klo 13-15.

Virka-ajan ulkopuolella hädänalaisia Suomen kansalaisia auttaa Suomen ulkoministeriön päivystyskeskus: 
Puhelin: +358 9 160 55555, sähköposti: [email protected]