Jäniksen vuosi von Krahlin teatterissa

Kristian Smedsin ohjaama, Arto Paasilinnan kirjaklassikkoon perustuva Jäniksen vuosi avaa tallinnalaisen von Krahlin teatterin syksyn kauden.


Jäniksenä Mari Abel ja Vatasena Erki Laur. Valokuva: Alan Prosa.

Näytelmää esitetään Tallinnassa marraskuussa kaikkiaan 12 kertaa. Marraskuun lopussa von Krahl osallistuu Smedsin Jäniksen vuodella Baltic Circle -festivaaliin Helsingissä.

Smeds jätti Kajaanin kaupunginteatterin johtajan pestin kesäkuussa 2004, jonka jälkeen tietä Tallinnaan ei tarvinnut pitkään hakea. Yhteistyötä Von Krahlin johtajan Peeter Jalakasin kanssa on viritelty jo vuosia.

Miksi Jäniksen vuosi?

- Taiteenkin pitäisi olla tänä päivänä olla kyynistä ja älykästä ja kovaa ollakseen arvostettua ja vakavasti otettavaa. Jäniksen vuosi on elävää ja konkreettista vastalausetta tällaiselle ajattelulle, Smeds perustelee.

Hänen mukaansa esitys on teatterisatu aikuisille.

- Se on näyttämöfantasia, eskapistinen rakkausruno luonnolle ja vapaudelle, se on nostalgiabluesia näyttämöllä sekä tanakkaa ruisleipää aina nälkäisille romantikoille. Eli se on kaikkea sitä mitä tehokas ja asiallinen nykymaailmamme halveksii ja hylkii.

- Henkilökohtaisen kokemukseni mukaan se maailma, missä me ihmiset elämme, teemme työtämme ja kasvatamme epätoivon vimmalla lapsiamme, muuttuu yhä kovemmaksi, kylmemmäksi, tehokkaammaksi ja musertavammaksi. Vanhemmat tekevät yhä pitempää ja pitempää päivää töissä, tai vaipuvat työttömyydessään yhä syvemmälle katkeruuteen ja alkoholismiin, ja lapset kasvavat ilman täysijärkisiä, turvallisia aikuisia ihmisiä ympärillään.

Mutta jotta aikuiset jaksaisivat olla aikuisia, heillekin täytyisi Smedsin mukaan suoda hetkiä olla kuin lapset.

- Olen kyllästynyt sellaiseen nykyteatteriin (jota olen itsekin paljon tehnyt), joka pyrkii olemaan maailmamme vertainen, sen kovuudessa, kyynisyydessä ja kylmyydessä. Mutta Jäniksen vuodesssa on toisenlaiset haasteet ja näköalat: antaa katsojille yksinkertainen, lämmin ja naurua hersyvä halaus.

Jäniksen vuosi on suomalainen klassikko

Arto Paasilinnan 1975 kirjoittama romaani on Suomessa paljon luettu ja rakastettu teos. Ja Risto Jarvan sen pohjalta ohjaama samanniminen elokuva koko kansan hellimä suosikki.

Jäniksen vuosi kertoo elämäänsä kyllästyneen ja kyynisen toimittajan totaalisesta elämänmuutoksesta. Se on yksinkertainen veijaritarina yhden miehen matkasta jäniksenpoikasen kanssa läpi suomen, matka alkaa ruuhkaisesta Etelä-Suomesta päätyen Lapin hiljaisiin erämaihin. Matkalla jäniksen kanssa mies tapaa ison joukon hyvin erinlaisia, outoja, hassuja, elämän sivupoluille eksyneitä, mutta silti vapaita ja onnellisia epäkansalaisia.

JÄNIKSEN VUOSI

ohjaus KRISTIAN SMEDS
ääni ja video VILLE HYVÖNEN
lavastus ANNE-MAI HEIMOLA, KRISTIAN SMEDS
käännös TAAVI EELMAA
osissa MARI ABEL, LIINA VAHTRIK, ERKI LAUR, JUHAN ULFSAK, TAAVI EELMAA

Ensi-ilta 31.10.
Esitykset: Von Krahlin teatteri: 2.3.5.6.8.9.10.14.16.17.18.19.marraskuuta klo 19.00
Meediakeskus LUME Helsingissä: 24.25.26. marraskuuta.

Liput(100/150) Von Krahli ja Piletimaailma.

Info www.vonkrahl.com, 626 9090





































Näytökset(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Liput(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)