I sihteeri Päivi Peltokosken puhe 6.2. 2006 Viron poliisiakatemiassa

Hyvät naiset ja herrat,

Minulla on ilo tervehtiä teitä Suomen ulkoministeriön ja sisäministeriön poliisiosaston puolesta. Olemme tyytyväisiä, että tämä kurssi toteutuu ja toivomme, että se on alku uudelle yhteistyölle Suomen, Viron ja Georgian poliisien välillä.

Tässä kurssissa vastuu on Virolla, mutta Suomi osoittaa taloudellista ja asiantuntija-apua. Suomen ja Viron poliisien yhteistyöllä on pitkät perinteet. Kun Viro oli juuri itsenäistynyt 1990-luvun alussa, Suomi auttoi Viron poliisin kehittämisessä. Nykyään Viro on Suomen poliisille tärkeä kumppani ja yhteistyömme jatkuu joka päivä. Olemme hyvin ylpeitä tästä. Näemme poliisiemme työmme tuloksia konkreettisesti joka päivä, esimerkiksi taistelussa narkobisnestä vastaan.

Pääkaupunkiemme Helsingin ja Tallinnan välillä on vain 80 kilometriä. Itämeren ylitys laivalla kestää kesällä puolitoista tuntia ja talvella kolme tuntia. Meren ylittää joka vuosi yli kuusi miljoonaa matkustajaa. Tällaisessa tilanteessa luottamus ja jokapäiväiset yhteydet kahden maan poliisien välillä ovat lähes elinehto.

Georgian poliisien kouluttaminen on hyvä jatko Suomen ja Viron kahdenväliselle yhteistyölle. Georgia sijaitsee maatieteellisesti kauempana, mutta on henkisesti ehkä lähempänä kuin arvaattekaan. Neuvostoaikana monet suomalaiset tunsivat kauniin maanne lomakohteena. Samettivallankumoustanne seurattiin tarkasti Suomen televiosta. Median kautta tiedämme paljon maastanne, vaikka maidemme välillä onkin paljon enemmän kuin 80 kilometriä.

Suomi on aikaisemmin tukenut Georgiaa mm. ETYJ-järjestön kautta. Olemme rahoittaneet pienaseiden keräämistä ja entisten venäläistukikohtien ammusvarastojen tuhoamista. Olemme myös antaneet humanitaarista apua sekä tukea vapaan median kehittämiselle ja rajavalvojille.

Haluasimme nähdä, että Georgiasta tulee menestyvä ja rauhallinen maa. Toivomme, että maanne rakentuu oikeusvaltion periaatteille ja ihmisillä on hyvä elää kotimaassaan. Teillä poliiseilla on tässä työssä tärkeä rooli.

Haluaisin suomalaisten puolesta toivottaa teille mitä parhainta menestystä tällä kurssilla. Toivomme, että kurssi on teille mielenkiintoinen ja hyödyllinen. Varmasti ihastutte Viroon, sillä niin käy jokaiselle.

Kiitos huomiosta!