Ahtisaari kiitteli YK:n ja EU:n tukea Kosovo-tehtävälleen

"En ole koskaan ollut tehtävässä, joka herättää näin laajaa kansainvälistä mielenkiintoa," lausahti YK:n pääsihteerin erityislähettilääksi Kosovoon juuri nimitetty Martti Ahtisaari tiedotustilaisuudessaan Helsingissä perjantaina 11. marraskuuta.

Turvallisuusneuvosto vahvisti pääsihteerin nimityksen myöhään torstaina New Yorkissa. Ahtisaari sanoi olevansa varsin tyytyväinen siihen, että hänen tehtävällään on YK:n turvallisuusneuvoston ja Euroopan unionin täysi tuki.

Ahtisaaren tehtävänä on YK:n pääsihteerin Kofi Annanin erityislähettiläänä johtaa poliittista prosessia, joka tähtää sopimukseen Kosovon asemasta. Kosovo on albaanienemmistöinen Serbian maakunta, jota YK on hallinnoinut sen jälkeen, kun Nato lopetti albaanien ja serbien taistelut 1999.

Aikataulun asettaminen tehtävälle olisi Ahtisaaren mukaan vastuutonta. Sen voin sanoa, että sille, joka arvelee aikatauluksi pari kuukautta, voin luovuttaa tehtäväni jo kättelyssä, sanoi Ahtisaari. Sitä paitsi aikataulu ei ole minusta kiinni, vaan osapuolista, hän korosti. Nykyinen tilanne on kuitenkin Ahtisaaren mukaan kestämätön, mikä on saanut Balkanin tilanteeseen paneutuneen nk. kontaktiryhmän valtiot kiirehtimään neuvotteluja ja mikä johti Ahtisaaren nimitykseen tehtävään.

Niinikään Ahtisaari ei voinut esittää minkäänlaisia arvioita Kosovon itsenäisyydestä. Vaihtoehdotkaan eivät vielä ole selvillä, kun minulta puuttuu oikeudellinen neuvonantaja, sanoi Ahtisaari. Ennakkotapausta kansainvälisestä yhteisöstä Kosovon asemalle tuskin löytyy, sen verran hän uskalsi arvella.

Päämaja Wieniin

Kuten julkisuudessa on jo veikattu, Ahtisaari vahvisti perustavansa hallinnollisen päämajan Itävallan pääkaupunkiin Wieniin. Yhteistyö Kosovon hallinnollisen johtajan Sören Jessen-Petersenin kanssa tulee olemaan tiivistä, sanoi Ahtisaari. Jessen-Petersen seurasi viime vuoden keväänä sairastumisensa takia eronnuttua Harri Holkeria tehtävässä. Lähimpinä avustajina Ahtisaarella on itävaltalainen Balkan-asiantuntija Albert Rohan ja Suomen ulkoministeriöstä Länsi-Balkanin yksikön päällikkö Kai Sauer.

Ahtisaari myös korosti yhteistyötä kontaktiryhmän valtioiden kanssa. Ryhmään kuuluvat Yhdysvallat, Venäjä, Iso-Britannia, Saksa, Ranska ja Italia. Tapaamisia on jo järjestetty Ahtisaaren ja ryhmän edustajien sekä YK:n ja EU:n kanssa. Yhtä keskeisesti yhteistyöhön kuuluu EU, jonka ulkopoliittisen edustajan Javier Solanan esikunnasta siirtyy neuvonantaja Ahtisaaren toimistoon Wieniin. "EU on keskeinen avunantaja, ja Kosovo on jo nyt osa Eurooppaa", sanoi Ahtisaari.

Ahtisaari aikoo matkustaa lähiviikkoina ainakin Pristinaan ja Belgradiin sekä muualle alueelle kartoittamaan tilannetta.