Finland ger humanitärt bistånd till offren för krisen i Haiti

Pressmeddelande 68/2004
19.3.2004


Finland har beslutat stöda offren för krisen i Haiti med 200 000 euro. Med anledning av FN-organisationernas gemensamma begäran beviljade utrikesministeriet genom ett beslut av den 12 mars 2004 humanitärt bistånd till Haiti. Biståndet, som betalas ur utvecklingssamarbetsmedlen, kanaliseras via Unicef (United Nations Children's Fund) till den mest utsatta delen av befolkningen. Det uppskattas att det finns åtminstone tre miljoner hjälpbehövande haitier.

FN-organisationernas gemensamma begäran uppgår till 35 miljoner US-dollar och koncentrerar sig på de omedelbara behov som krisen förorsakat. Redan innan krisen levde 42 procent av haitierna under fattigdomsgränsen. Rebellgruppernas rån och våldsdåd har försvårat situationen framför allt för kvinnor och barn. Biståndsorganisationernas verksamhet på Haiti inriktas i första hand på att återställa landets sociala service och ekonomins funktionsförmåga. Av denna anledning täcker biståndsprogrammen en stor del av samhällslivets delområden: verksamhet bedrivs på livsmedels-, hälsovårds-, skydds-, utbildnings- och säkerhetssektorerna.

Unicefs biståndsprogram på 8,6 miljoner US-dollar koncentreras på stöd till bashälsovård och tillgång på rent vatten i Haiti. Viktiga åtgärder inom projekten är även att skydda kvinnor och barn från krisens följder, bland annat genom att återförena unga med sina familjer och samfund, att hjälpa gatubarn och återbörda barnsoldater till sina hem. I projekten ingår även psykosocialt stöd till barn som utsatts för våld. Tillskottsnäring utdelas i samarbete med WFP (World Food Programme) och tillfälliga bostäder upprättas för 4000 familjer. För att sänka barndödligheten utdelas basläkemedelspaket och genomförs de vaccinationsprogram som avbröts på grund av krisen. För att stöda skolverksamheten utdelas skolmaterial och iståndsätts vattenposter och sanitära utrymmen.


Närmare upplysningar: avdelningssekreterare Eeva Dammert-Taube, utrikesministeriet, enheten för humanitärt bistånd vid avdelningen för globala frågor, tfn 160 56345.








FN