Finlands och Spaniens uppdaterade koronarestriktioner

Resa till Spanien

Resenärer från EU- och Schengenländer behöver inte längre fylla i en elektronisk hälsoblankett eller uppvisa ett vaccinationsintyg vid ankomsten till Spanien. Kontrollera alltid de aktuella restriktionerna på de spanska hälsomyndigheternas webbplats innan du reser.

Utrikesministeriet rekommenderar särskild försiktighet vid resor till EU och Schengenområdet.  Se till att din reseförsäkring är giltig och att du är försäkrad, även för pandemier. THL rekommenderar att du vaccinerar dig mot coronavirus innan du reser. Om du bestämmer dig för att resa, kontrollera med de spanska myndigheterna för aktuell information om coronavirus och inreserestriktioner.

Det är de spanska myndigheterna som ansvarar för de spanska reglerna. För ytterligare information, vänligen kontakta Spaniens ambassad i Helsingfors. Finlands ambassad i Madrid är inte behörig myndighet för inresa till Spanien och ansvarar inte för inrese- eller flygbolagsrestriktioner. Finlands ambassad följer situationen och informerar om eventuella förändringar på sin webbplats och i sociala medier.

Om flygningar

Flygbolagen fastställer sina egna krav; kontrollera med flygbolaget eller researrangören om du vill ha mer information om hygienstandarder, krav på masker och tester samt eventuella inresebestämmelser. Information om spanska bestämmelser om flygplatsers säkerhetskrav finns på AENA:s webbplats. 

Krav för mellanlandningsplatser

Kontrollera också eventuella restriktioner och krav för ditt land där du stannar, eftersom vissa länder även tillämpar restriktioner för transitpassagerare. Mer information om restriktioner i transitländer finns på webbplatsen Re-open EU, och du kan kontakta invandringsmyndigheterna i transitlandet.

Gränskontroller

Spanien har avskaffat gränskontrollerna för personer som är bosatta inom EU och Schengen, och det finns inte längre någon karantänsplikt.

Territoriella begränsningar inom Spanien

Spaniens autonoma regioners begränsningar  finns till exempel på RTVE:s webbplats (på spanska). De regionala regeringarna kan besluta om restriktioner för rörelse, sammankomster, öppettider och beläggningsgrader. I vissa regioner kan du få ett koronapass. Överträdelser av dessa restriktioner kan bestraffas.

Användning av ansiktsmask i Spanien

Det är inte längre obligatoriskt att bära ansiktsmask på offentliga platser. Undantag omfattar vissa platser och situationer, t.ex. sociala och hälsovårdande inrättningar, t.ex. hälsocentraler, sjukhus, vårdhem, äldreboenden och apotek. 

Begränsningarna kan variera från region till region. Vi rekommenderar att du följer lokala myndigheters bulletiner, utrikesdepartementets och ambassadernas bulletiner, sociala medier och webbplatser. 

Positiva corona-testresultat eller symtom under vistelsen i Spanien

Om du misstänker att du har fått coronavirus, ring din närmaste husläkare eller jourhavande läkare och rapportera dina symtom. På det spanska hälsoministeriets webbplats finns information om de spanska autonoma regionernas jourtelefoner för nödsituationer med coronavirus. Kontakta också ditt reseförsäkringsbolag och ditt flygbolag för att boka om ditt returflyg om din hemresa är nära förestående.

Resa till Finland

Resenärer till Finland bör beakta THL:s riktlinjer.

Dokument

De inresebegränsningar vid Finlands yttre gränser som beror på pandemin av coronavirus upphör från och med den 1 juli 2022. Detta innebär att resenärer från tredje land som reser in i Finland efter detta datum inte längre kommer att behöva ha ett vaccinations- eller covid-19-testintyg och inte längre kommer att genomgå corona-testning vid gränsövergångsställena. Resenärer som kommer från länder utanför EU och Schengenområdet måste dock fortfarande ha giltiga resehandlingar och vid behov visum.

Pressmeddelande från inrikesministeriet (20.6.): https://intermin.fi/-/koronarajoitukset-ulkorajaliikenteessa-paattyvat-30.6(Länk till en annan webbplats.)

Meddelande om resor

Ambassaden rekommenderar att alla resenärer och permanent bosatta i Spanien gör en reseförklaring. Om din reseförklaring inte har något giltighetsdatum eller om du har återvänt till Finland tidigare än planerat, ska du radera den. Om du är registrerad i tjänsten kan du själv redigera din deklaration. Om du inte är registrerad kan du skicka en begäran om borttagning till [email protected].