Utrikesminister Tuomioja reser till Iran, Etiopien och Sudan

Utrikesminister Erkki Tuomioja reser måndagen den 13 januari till Teheran i Iran. Där diskuterar han med Irans utrikesminister Kamal Kharraz om läget vid Persiska viken, det intimare samarbetet mellan EU och Iran, den interna utvecklingen och människorättssituationen i Iran samt de bilaterala relationerna mellan Finland och Iran. Tisdagen den 14 januari träffar Tuomioja Irans president Mohammed Khatami, parlamentets talman Mehdi Karroubi och generalsekreteraren för det nationella säkerhetsrådet Hassan Rowhan. Tuomioja håller på tisdagen även ett tal om globalisering och människorrätt i Iranska institutet för internationella och politiska relationer (IPIS). Därvid undertecknas ett samarbetsavtal mellan Helsingfors Universitets Alexander-institut och IPIS.

På tisdag kväll fortsätter utrikesminister Tuomioja sin resa från Teheran till Addis Abeba i Etiopien. Onsdagen den 15 januari träffar han Etiopiens premiärminister Meles Zenawin och utrikesminister Seyoum Medfin samt ledare för den i Addis Abeba stationerade Afrikanska unionen. I smatalen berörs Etiopiens interna situation, människorättsspörsmål, den förvärrade hungersnöden vid Afrikas horn samt regionala krishanteringsfrågor i Etiopien. Etiopien är en av huvudmottagarna av Finlands utvecklingsbistånd och samarbetet håller på att bli starkare eftersom läget lugnat sig efter kriget mellan Etiopien och Eritrea upphört. Minister Tuomioja bekantar sig också med FNs fredsbevarande operation UNMEE som ansvarar för övervakningen av fredsavtalet mellan Etiopien och Eritrea. Finländska officerare fungerar som militärobservatörer i UNMEE, och Finland förstärker sitt engagemang genom att sända ett stabskompani till trupphögkvarteret i Eritrea.

På onsdag kväll fortsätter Tuomioja från Addis Abeba till Khartoum i Sudan. Torsdagen den 16 januari träffar Tuomioja Sudans president Omar Hassan Ahmad El-Bashieri och utrikesminister Mustafa Osman Ismail. Samtalen berör fredsprocessen som fortsätter denna månad i Kenya med avsikt att avsluta inbördeskriget i Sudan. Att befrämja fredsprocessen har varit den centrala målsättningen för den under Finlands EU-ordförandeskap startade dialogen mellan EU och Sudan. Under 1979-1991 var Sudan mottagarland för Finlands utvecklingsbistånd. Tuomiojas resa till Khartoum är det första utrikesministerbesöket från Finland till Sudan sedan 1985.

Till hemlandet återvänder Tuomioja sent på torsdag kväll.

Ytterligare information: linjedirektör Maria Serenius, 040 521 2803, och tjänstemannasekreterare Piritta Asunmaa, tel. 040 551 7448.