Mistä ja miten haet viisumia?

Jos matkasi pääkohdemaa on Suomi, hae viisumia lähimmästä Suomen edustuston osoittamasta palvelukeskuksesta. Kunniakonsulit ja -konsulaatit eivät voi myöntää viisumeita.

Näin haet viisumia

  1. Täytä viisumihakemus finlandvisa.fi-verkkosivulla(Linkki toiselle verkkosivustolle). Verkkosivulla on ohjeet hakemukseen vaadittavista asiakirjoista, liitteistä ja passikuvasta. Voit tarkistaa kaikki asiakirjavaatimukset kirjautumatta finlandvisa.fi-verkkosivulle.
  2. Voit myös täyttää pdf-muotoisen viisumihakemuslomakkeen(Linkki toiselle verkkosivustolle) joko käsin tai koneella. Tässäkin tapauksessa tarkista hakemukseen vaadittavat liitteet finlandvisa.fi-verkkosivulta(Linkki toiselle verkkosivustolle).
  3. Varaa aika hakemuksen jättämistä varten asuinmaasi VFS Globalin palvelukeskuksesta(Linkki toiselle verkkosivustolle)
  4. Viisumihakemus tulee jättää henkilökohtaisesti, jolloin otetaan myös biometriset tunnisteet. Viisumihakemuksen käsittelystä peritään viisumimaksu (katso palveluhinnasto finlandabroad.fi-sivulta) ja sen lisäksi palvelukeskus veloittaa hakemuksesta palvelumaksun (katso palvelukeskuksen verkkosivu(Linkki toiselle verkkosivustolle)).
  5. EU:n kansalaisten perheenjäsenet, joihin sovelletaan EU:n vapaan liikkuvuuden direktiiviä(Linkki toiselle verkkosivustolle), voivat jättää hakemuksensa palvelukeskuksen lisäksi myös Suomen ulkomaanedustustoon.
  6. Edustusto voi myös pyytää hakijan henkilökohtaiseen haastatteluun selvittämään matkan tarkoitusta.

Viisumihakemuksen käsittelyaika

Jätä viisumihakemuksesi Suomen palvelukeskukseen hyvissä ajoin. Viisumin käsittelyaika on 15 päivää. Hakemuksen voit jättää korkeintaan kuusi (6) kuukautta ennen suunniteltua matkaa.

Käsittelyaika voi pidentyä, jos hakemukseen tarvitaan lisäselvityksiä kuten muiden Schengen-maiden keskusviranomaisten ennalta kuuleminen.

Lista erityisryhmistä ja maista, joiden kansalaisia ennalta kuuleminen koskee (englanniksi)(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)