Suomi ydinkoekieltosopimuksen voimaantuloa edistävän konferenssin puheenjohtajaksi


Ydinkoekieltosopimuksen (CTBT - Comprehensive Test Ban Treaty) allekirjoittajavaltiot ovat päättäneet valita Suomen sopimuksen voimaantuloa edistävän konferenssin puheenjohtajaksi. Konferenssi järjestetään Wienissä 3.-5.9.2003. Puheenjohtajuus merkitsee itse kokouksen johtamisen lisäksi sen valmisteluista vastaavan ryhmän vetämistä sekä konferenssin jälkeisten toimenpiteiden johtovastuuta. Puheenjohtajuus alkaa välittömästi, ja sen on määrä jatkua vuoden 2005 alkuun saakka. Käytännössä puheenjohtajuudesta vastaa suurlähettiläs Tom Grönberg, joka toimii Suomen pysyvänä edustajana ydinkoekieltosopimusjärjestöä valmistelevassa toimikunnassa.

Täydellisen ydinkoekiellon toteuttavasta sopimuksesta saatiin aikaan yhteisymmärrys syksyllä 1996, jolloin sopimus avattiin allekirjoitettavaksi. Tähän mennessä sopimuksen on allekirjoittanut 166 ja ratifioinut 98 valtiota. Voimaantullakseen sopimus edellyttää siinä erikseen lueteltujen 44 valtion ratifiointia. Näistä 31 maata on tähän mennessä ratifioinut sopimuksen. Sopimuksen XIV artiklan mukaan allekirjoittajavaltiot voivat harkintansa mukaan kokoontua yhteen pohtiakseen toimenpiteitä sopimuksen voimaantulon edistämiseksi, mikäli sopimus ei ole astunut voimaan kolmen vuoden sisällä sen avaamisesta allekirjoitettavaksi. Nyt järjestettävä konferenssi on järjestyksessään kolmas artikla XIV:n perusteella järjestetty kokous. Edelliset pidettiin Wienissä 1999 ja New Yorkissa 2001.

Lisätietoja: ministerineuvos Timo Rajakangas, Suomen suurlähetystö Wien, gsm +43 664 5000 713, ja lähetystöneuvos Liisa Maunula, ulkoministeriö, gsm 040 - 573 1488.