Suomi allekirjoittaa kansainvälisen sopimuksen Venäjän ydinturvallisuudesta


Suomi allekirjoittaa Venäjän ydinvoimatuotannon ympäristöhaittoja koskevan kansainvälisen MNEPR-sopimuksen (Multilateral Nuclear Environmental Programme in the Russian Federation). Valtioneuvosto päätti istunnossaan torstaina 15. toukokuuta esittää tasavallan presidentille va. valtiosihteeri Arto Mansalan valtuuttamista allekirjoittamaan sopimuksen Suomen puolesta ensi viikolla Tukholmassa.

Neljä vuotta neuvoteltu sopimus luo oikeudelliset puitteet läntisten avunantajamaiden ja Euroopan komission myöntämälle rahalliselle ja tekniselle avulle Venäjän ydinturvallisuuden ja ydinjätehuollon tehostamiseksi.

Kysymykseen tulee ensi vaiheessa Murmanskiin tukeutuvan Pohjoisen Laivaston purettujen ja purettavien ydinsukellusveneiden radioaktiivisen jätteen ja käytetyn ydinpolttoaineen puhdistus, varastointi ja kuljetus sekä loppusijoitus. Suomen kannalta tärkeimpänä pidetään kuitenkin Suomen lähellä sijaitsevien Kuolan ja Leningradin ydinvoimalaitosten turvallisuuden parantamista, mitä työtä on jo tehty yli kymmenen vuoden ajan. Suomen etujen kannalta keskeistä on, että sopimuksella saadaan vankalle pohjalle suunnitellut kahdenväliset ja kansainväliset ydinjätehankkeet. Niihin liittyen Suomelle merkittävin ohjelma on viime kesänä perustettu pohjoisen ulottuvuuden ympäristökumppanuuden tukirahasto, jonka ydinjätehankkeet ovat odottaneet sopimuksen valmistumista. Myös rikkaiden teollisuusmaiden (G-8) aloite globaalisesta kumppanuudesta tähtää yhdeltä olennaisimmalta osaltaan Venäjän ydinsukellusveneiden käytöstäpoiston ympäristöriskien vähentämiseen.

Sopimuksen tarkoituksena on ennen muuta vapauttaa avunantajamaat vastuusta mahdollisessa ydinonnettomuustapauksessa Venäjällä. Lisäksi sopimuksella vapautetaan avunantajamaat apuun kohdistettavista tulleista, veroista ja maksuista sekä oikeutetaan ne saamaan kaiken tarvittavan tiedon avun kohteena olevista laitoksista ja vapaan pääsyn laitospaikalle.

Allekirjoittajiksi Tukholmassa 21. toukokuuta pidettäväään kokoukseen ovat ilmoittautuneet Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska, Iso-Britannia, Saksa, Ranska, Belgia, Alankomaat ja Euroopan komissio sekä Venäjä. Kokoukseen osallistuvat ainakin Ruotsin ja Venäjän ulkoministerit.

Lisätietoja: ulkoasiainneuvos Seppo Kauppila, lähialueyhteistyön yksikkö, puh. 1605 5606, ja lähetystöneuvos Risto Rautiainen, kansainvälisen ympäristöpolitiikan yksikkö, puh. 1605 5589, ulkoasiainministeriö










Venäjä
kansainvälinen oikeus