Rauhanturvan asiantuntijaseminaari New Yorkissa ja Helsingissä

Tiedote 127/2003 28.5.2003


Rauhanturvan korkean tason asiantuntijat kokoontuvat New Yorkiin ja Helsinkiin 26. toukokuuta - 6. kesäkuuta, viikoksi molempiin. Kysymyksessä on Pohjoismaiden vuorovuosin järjestämä UNSMAS- United Nations Senior Management - rauhanturvaseminaari, jonka tällä kertaa valmisteli ja isännöi Suomi. Osallistujina on siviili- sekä sotilaallisen kriisinhallinnan edustajia yli 20 maasta, eri järjestöistä ja kansalaisjärjestöistä.

Luennoitsijoina ja panelisteina on YK:n, EU:n, tutkimuslaitosten ja järjestöjen kriisinhallinnan avainhenkilöitä, kuten YK:n apulaispääsihteeri Louise Fréchette, EU:n ulkosuhdekomissaarin Chris Pattenin kabinettipäällikkö Anthony Cary, SIPRI:n johtaja Alyson Bailes, EU:n sotilaskomitean puheenjohtaja kenraali Gustav Hägglund, EU:n neuvoston sihteeristön siviilikriisinhallinnan päällikkö Michael Mathiessen, Naton Euroopan alueen komentajan neuvonantaja, ministeri Michael Durkee, presidentti Martti Ahtisaari ja erityisasiantuntija Elisabeth Rehn.

New Yorkin osuuden aikana vietetään 29. toukokuuta ensimmäisen kerran YK:n rauhanturvaajan päivää.

Seminaarin Suomen osuus käynnistyy maanantaina 2. kesäkuuta, jolloin aamupäivän puhujina ovat puolustusministeri Matti Vanhanen ja alivaltiosihteeri Jaakko Laajava. Maanantai-iltapäivän paneelikeskusteluun Euroopan menneisyyden perinnöstä ja Jugoslavian hajoamisen vaikutuksista osallistuvat presidentti Martti Ahtisaari, ministeri Michael Durkee, Bosnia-Hertzegovinan EU:n poliisimission päällikkö Sven Frederiksen ja SIPRIn johtaja Alyson Bailes. Tiistaina 3. kesäkuuta seminaarissa tarkastellaan EU:n, Naton ja Pohjoismaiden kriisinhallintaa.


Lisätietoja: Pekka Majuri, puolustuspoliittinen osasto, puolustusministeriö, puh 160 88150 ja Hannele Voionmaa, turvallisuuspolitiikan yksikkö, ulkoministeriö, puh 1605 5485









kriisinhallinta