Hallitusten välisen ilmastopaneelin puheenjohtaja Dr. R.K. Pachauri Suomeen

Hallitusten välisen ilmastopaneelin puheenjohtaja, tohtori R.K.Pachauri vierailee Suomessa 7.-8. tammikuuta. Hän pitää pääalustuksen ulkoministeriön, ympäristöministeriön ja Tampereen ja Joensuun yliopistojen järjestämässä trooppisia metsiä ja ilmastonmuutosta koskevassa seminaarissa keskiviikkona 8. tammikuuta.

YK:n yleiskokous perusti IPCC:n eli hallitustenvälisen ilmastopaneelin vuonna 1988. IPCC laatii tieteellisiä yhteenvetoja ilmastosta ja sen muuttumisesta, arvioiduista vaikutuksista ja mahdollisista torjunta- ja sopeutumisstrategioista. Tähän mennessä IPCC on tuottanut kolme mittavaa raporttia, joista viimeisimmän vuonna 2001. Lisäksi se on tuottanut teemakohtaisia selvityksiä kansainvälisiin neuvotteluihin liittyneistä aiheista, kuten teknologian siirrosta ja hiilidioksidinieluista. Sen tavoitteena on esittää tieteellinen näkemys ilmastopoliittisen päätöksenteon pohjaksi arvioimalla vaihtoehtoja, kehityskulkuja ja riskejä. IPCC on ollut merkittävä taustavoima työssä, joka johti ilmastosopimukseen ja Kioton pöytäkirjan syntyyn.

Tohtori Pachauri valittiin IPCC:n puheenjohtajaksi vuosi sitten ensimmäisenä kehitysmaaryhmän edustajana. Hän on Yhdysvalloissa koulutuksensa saanut Intian johtava ilmasto- ja energiakysymysten asiantuntija. IPCC:n on määrä laatia Pachaurin kaudella neljäs arviointiraportti ilmastonmuutoksista vuoteen 2007 mennessä. Suomen vierailullaan Pachauri tapaa ympäristöministeri Jouni Backmanin ja eduskunnan valiokuntien, ulko-, ympäristö- ja kauppa- ja teollisuusministeriön sekä muiden viranomaisten edustajia ja vierailee alan tutkimuslaitoksissa ja yrityksissä.

Lisätietoja: yksikön päällikkö Kari Karanko, ulkoministeriö, puh. (09) 1605 5590 sekä lähetystöneuvos Juha Kuusi, puh.(09) 1605 5586





Tiedote Tampereen ja Joensuun yliopistojen CLIMA-X-projektista

ilmansuojelu
ympäristö