Statsrådet lägger fram en proposition om Århuskonventionen för riksdagen


Pressmeddelande 300/2003
18.12.2003

Utrikesministeriet
Miljöministeriet





Statsrådet har i dag godkänt en proposition till riksdagen om ratificering av Århuskonventionen om tillgång till information, allmänhetens deltagande i beslut och rätt till överprövning i miljöfrågor och om vissa lagändringar i anslutning därtill. Propositionen föredras fredagen den 19 december för republikens president.

Århuskonventionen är ett nytt slags miljökonvention som syftar till att verka för de nuvarande och kommande generationernas rätt att leva i en miljö som är gynnsam för hälsa och välmående. Konventionen, som ingicks i Danmark år 1998, innehåller detaljerade bestämmelser om allmänhetens rätt att få tillgång till information om, medverka i beslutsfattandet kring och använda sin rätt att söka ändring och anhängiggöra ärenden som gäller miljön.

Lagstiftningen i Finland motsvarar redan i dag huvudsakligen de krav som ingår i konventionen. Medborgarnas rättigheter är inskrivna i grundlagen och andra viktiga lagar såsom lagen om allmänna handlingars offentlighet, miljöskyddslagen och markanvändnings- och bygglagen. Oavsett detta kräver ratificeringen av konventionen vissa lagändringar. Regeringens proposition omfattar ett förslag till lag om handläggning inom inlösningsförfarandet av vissa verksamheter som påverkar användningen av miljön samt ett förslag till ändring av kärnenergilagen.

Århuskonventionen trädde i kraft internationellt i oktober 2001. Konventionen undertecknades då av 39 stater och Europeiska gemenskapen. Hittills har den ratificerats av 26 stater.

Europeiska gemenskapernas kommission avlät i oktober ett förslag om ratificering av Århuskonventionen samt ett förslag till förordning om tillämpning av konventionen på gemenskapens organ samt ett förslag till direktiv om rätten att söka ändring och anhängiggöra ärenden. Europeiska gemenskapen har redan tidigare i år godkänt ett direktiv om miljöinformation och ett direktiv om medborgarnas rätt till deltagande i syfte att verkställa Århuskonventionen.

Ytterligare information: Enhetschef Päivi Kaukoranta, utrikesministeriet, tfn (09) 160 55715
Lagstiftningsrådet Jukka Nurmio, miljöministeriet, tfn (09) 160 39720
Konsultative tjänstemannen Tuomas Kuokkanen, miljöministeriet, tfn (09) 160 39730.














EU
miljö