En miljon euro av utrikesministeriet för att bistå offren för jordbävningen i Iran


Pressmeddelande 305/2003
29.12.2003


Utrikesministeriet har beviljat en miljon euro för att hjälpa offren för jordbävningen i Iran. Med hjälp av dessa medel sänder Finlands Röda Kors ett fältsjukhus till Iran. Biståndet, som betalas ur utvecklingssamarbetsmedlen, styrs genom Finlands Röda kors och Internationella Röda Korset och Röda Halvmånen (IFRC).

Det kommer att finnas 200 bäddplatser och två kliniker vid sjukhuset. Finland ansvarar för hela sjukhusets läkemedelsförsörjning, avdelningen för barnsjukdomar, mödravårdsavdelningen, laboratorierna, den tekniska enheten och personalunderhållet. Från Finland avreser sammanlagt 23 läkare, sjukskötare och tekniker till Iran. Finlands Röda Kors andel av kostnaderna för inrättandet av sjukhuset är 1 500 000 euro, varav Europeiska kommissionens kontor för humanitärt bistånd ECHO har lovat finansiera 500 000 euro.

- Det är viktigt att Finland inom ramen för det globala utvecklingssamarbetet har en möjlighet att vid behov reagera snabbt på olika katastrofsituationer i världen. Utöver en snabb finansiering behövs även professionella medborgarorganisationer som FRK, som kan agera snabbt. Jag tror även att medborgarna vill hjälpa offren för jordbävningen i Iran genom insamlingar, konstaterar utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki.

Jordbävningen den 26 december i Iran har orsakat ca 30 000 människors död. Jordbävningens epicentrum var i staden Bam, av vars byggnader över 60 % har förstörts.

Närmare upplysningar: forskningssekreterare Irma Kaunisto, utrikesministeriets enhet för humanitärt bistånd vid avdelningen för globala frågor, tfn 09 160 56340










mänskliga rättigheter