Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki till Murmansk

Pressmeddelande 88/2004
8.4.2004


Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki besöker Murmansk den 13-14 april. Före resan deltar minister Lehtomäki i ett seminarium om närområdessamarbetet i Rovaniemi. Med på resan följer även även landshövdingen för Lapplands län, Hannele Pokka. Även det finländska näringslivet finns representerat i delegationen.

Minister Lehtomäki träffar guvernören för Murmanskområdet, Juri Jevdokimov, och övriga viktiga påverkare i området. Under mötena behandlas närområdessamarbetet mellan Finland och Murmansk samt den aktuella situationen för energiprojekten och transportrutterna i Barentsområdet. På dagordningen finns även den ekonomiska utvecklingen, social- och hälsovården samt trafikfrågor.

I ministerns program ingår dessutom ett besök i handelshamnen i Murmansk och på en kärnkraftsdriven isbrytare. Genom företagsbesök bekantar sig delegationen med det ryska energi- och transportområdet och dessutom med finländsk produktionsverksamhet i Murmansk. Ministern besöker även företagsservicecentret i Murmansk, som är en del av det företagsservicenät för Kolahalvön som grundats med finländska närområdessamarbetsmedel.

Närmare upplysningar: utrikessekreterare Marja Liivala, tfn 09 1605 6576, och ministerns pressattaché Anna Tonttila, tfn 040 5131 669.

Ryssland