Finland ger 25 miljoner euro i humanitärt bistånd

Pressmeddelande 43/2004
23.2.2004


Utrikesministeriet har beviljat 25 180 000 euro i humanitärt bistånd.

Största delen av det humanitära biståndet, 15,6 miljoner euro, går till länder i Afrika. Finland stöder FN:s organisation för flyktingbistånd UNHCR:s verksamhet i Afrikas horn och området kring de stora sjöarna, där sammanlagt 2,4 miljoner flyktingar är beroende av bistånd. Finland stöder även distributionen av livsmedel till ca sex miljoner personer i samma område via FN:s livsmedelsprogram. Behovet av flykting- och livsmedelsbistånd beror på de svåra klimatförhållandena och de väpnade konflikterna i området.

Via Finlands Röda Kors, Kyrkans utlandshjälp och FN-organisationerna anvisas 1,9 miljoner euro i humanitärt bistånd till Angola. Avtalet om eldupphör som undertecknades 2002 innebar startskottet för en omfattande återflyttning av flyktingar och interna flyktingar. Röda Korset sammanför familjer och letar efter personer som försvunnit under kriget. Ca 2,5 miljoner personer får bistånd av FN-organisationerna. Kyrkans utlandshjälp stöder flyktingarnas återflyttning.

Till följd av den konflikt som pågått i två årtionden finns det fyra miljoner interna flyktingar i Sudan. De lidanden som kriget orsakat civilbefolkningen är oerhört. Fredsprocessen har gjort det lättare att få det humanitära biståndet att nå fram. Finland beviljar 1,99 miljoner euro i humanitärt bistånd till offren för konflikten i Sudan bland annat genom Röda Korset, FN:s barnfond Unicef, WFP och Kyrkans utlandshjälp.

De strider som utbrutit mellan rebellerna och regeringstrupperna i Darfur-området i Västra Sudan har på en kort tid drivit 100 000 sudaneser på flykt till Tchad. Finland beviljar flyktingarna i Tchad 400 000 euro i bistånd.

Det fjorton år långa kriget i Liberia har tvingat 320 000 liberianer i landsflykt till grannländerna. Det finns en halv miljon interna flyktingar. Fredsavtalet i fjol ger hopp om att förhållandena så småningom skall stabiliseras. Finland beviljar 1,33 miljoner euro i stöd till offren för konflikten i Liberia via UNHCR, Röda Korset, Unicef och Rädda Barnen r.f.

Behovet av humanitärt bistånd är fortfarande stort i Afghanistan. Hjälp behövs till de ca en miljon hemvändande flyktingarna och tiotusentals interna flyktingarna. Otryggheten och det instabila läget har inneburit att återuppbyggnadsarbetet framskridit långsamt. I Finland har Röda Korset ansvarat för reparationen av två sjukhus och stöd till verksamheten i Sibergan och Samangan. Finland beviljar 1,7 miljoner euro i humanitärt bistånd till Afghanistan via Röda Korset, UNHCR, Unicef och Kyrkans utlandshjälp.

Finland beviljar en miljon euro via Röda korset för att hjälpa offren för kriget i Tjetjenien. 140 000 personer är biståndsmottagare.

De ekonomiska och politiska problemen i Nordkorea har försatt 6,4 miljoner personer i ett nödläge. Jordbruks- och industriproduktionen har rasat. Det finns ca en miljon kroniskt undernärda barn i landet. Finland ger Nordkoreas nödställda befolkning 950 000 euro i humanitärt bistånd via Unicef, WFP och FAO.

Övriga länder som får humanitärt bistånd är bl.a. Georgien, Colombia, Burundi, demokratiska republiken Kongo och Zimbabwe.

Stöd till internationella organisationer

Utöver det landsvis och regionalt inriktade stödet beviljar Finland även allmänt bistånd för att stöda verksamheten vid de viktigaste humanitära biståndsorganisationerna. FN:s samordningsenhet för humanitärt bistånd OCHA stöds med en miljon euro. FN:s bistånds- och arbetsorganisation för palestinska flyktingar UNRWA:s verksamhet stöddes med tre miljoner euro. UNRWA stöder ca fyra miljoner palestinska flyktingars utkomst. Internationella Röda Korskommittén beviljades en miljon euro i stöd till högkvarteret för att främja internationell humanitär rätt och skydda civilbefolkningen i samband med väpnade konflikter. För att förbättra katastrofberedskapen vid Internationella Federationen av Röda Kors- och Röda Halvmånenföreningar IFRC beviljades 200 000 euro.

Dessutom har Finland tidigare i år beviljat sju miljoner euro i stöd till verksamheten vid FN:s organisation för flyktingbistånd UNHCR.

Närmare upplysningar: Irma Kaunisto, utrikesministeriets enhet för humanitärt bistånd, tfn 160 56340.

Webbsidorna för Finlands utvecklingssamarbete(Länk till en annan webbplats.)