Ministrarna diskuterar Världshandelsorganisationen WTO:s framtid

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Ville Tavio deltar i WTO:s 13:e ministermöte den 26-29 februari. Dessförinnan deltar han i EU:s handelsministermöte i Abu Dhabi den 25 februari. Det är en särskilt viktig fråga för Finland att WTO:s system för tvistlösning fås igång igen.

EU:s handelsministermöte bereder EU:s gemensamma ståndpunkter för WTO-mötet. Finlands och EU-ländernas viktigaste mål är enligt Ville Tavio att gå vidare med att reformera organisationens system för tvistlösning och få det att fungera fullt ut igen.

”Våra företag behöver förutsägbarhet. Ett fungerande system för tvistlösning är nödvändigt för att vi ska kunna se till att de gemensamma spelreglerna för internationell handel följs”, säger minister Tavio.

Enligt Finland är det också viktigt att man förlänger tullfriheten för elektroniska leveranser, det så kallade tullmoratoriet, och inleder vid WTO en diskussion om statliga stöd till industrin. Ett tullmoratorium innebär att man inte samlar in tullavgifter för  produkter eller tjänster som levereras elektroniskt via webben.

”Digital handel är dagens melodi. Det är viktigt att vi inte ställer nya handelshinder eller ökar handelskostnaderna för företag och konsumenter”, säger minister Tavio. 

Det är meningen att två nya länder, Komorerna och Östtimor, ska godkännas som medlemmar i WTO vid ministermötet i Abu Dhabi, vilket innebär att medlemsantalet stiger till 166. På agendan står också bland annat de framhandlade plurilaterala initiativen om tjänstehandel och investeringar, där vissa WTO-medlemmar, också Finland, är med.

Utöver det officiella mötet deltar ministern i två sidoevenemang. Det ena fokuserar på att hjälpa utvecklingsländerna att dra full nytta av WTO-medlemskapet. Organisationen ACWL (Advisory Center on WTO Law) erbjuder utvecklingsländer juridisk hjälp bland annat för att använda WTO:s system för tvistlösning. Ministern deltar också i en handels- och hållbarhetspanel som kommer att diskutera hur verksamhetsförutsättningarna för cirkulär ekonomi kan förbättras i internationella värdekedjor. Finland har spetskompetens och starka kommersiella intressen i clean tech.

Minister Tavio träffar också flera ministerkollegor från andra länder. Förutom WTO-frågor kommer de att behandla bilaterala frågor, särskilt handelsfrågor. 

Mer information:

  • Reetta Härönoja, utrikeshandels- och utvecklingsministerns diplomatiska rådgivare, tfn +358 50 521 3892 (under resan)

  • Ilkka Saarinen, enhetschef, enheten för handelspolitik, tfn +358 295 350 478

  • Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected].