Minister Paula Lehtomäki: Även medborgarorganisationerna måste ges ansvar för utvecklingssamarbetets kvalitet

Pressmeddelande 75/2004
25.3.2004


"I en globaliserad värld är kontakterna på medborgarnivå värdefulla, och detta kan även skönjas i de ökade medlen. En ökning anslagen till medborgarorganisationerna kan emellertid endast genomföras så att var och en av oss själv ser till att kvalitetsmålen för utvecklingssamarbetet uppfylls", konstaterade utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki då hon på torsdagen talade vid det seminarium om medborgarorganisationernas utvecklingssamarbete som utrikesministeriet anordnade i Helsingfors.

Finländska medborgarorganisationer bedriver utvecklingssamarbete i över 70 länder. Regeringen planerar som bäst en kännbar ökning av medborgarorganisationernas andel av utvecklingssamarbetsbudgeten under de närmaste åren. I årets budget har man reserverat över 42 miljoner euro för medborgarorganisationerna.

Regeringen har i sitt utvecklingspolitiska program meddelat att man är beredd att sänka medborgarorganisationernas självfinansieringsandel i utvecklingsprojekt från nuvarande 20 procent till 15 procent. Detta skulle i praktiken innebära att en stor del av organisationernas verksamhet inte längre skulle gå åt till insamling av medel.

"De ökade anslagen till medborgarorganisationerna och det ökade antalet projekt skapar förutsättningar för ett allt bättre genomförande, men leder dock inte automatiskt till detta. Även verksamhetsmetoderna kräver en översyn. Också utrikesministeriet bär sitt eget ansvar och håller på att skapa en ny verksamhetsmodell för förvaltningen av projekt", sade minister Lehtomäki.

I början av februari godkände statsrådet ett nytt utvecklingspolitiskt program. En viktig punkt i detta program är en allt vidare angreppsvinkel gällande de globala utvecklingsmålen. För att uppnå dessa mål måste man vidta åtgärder inom många olika politikområden. Utvecklingssamarbetet är ett viktigt arbetsredskap, men ändock bara en av de metoder som används.

"För att uppnå utvecklingsmålen kan Finland fullgöra sina åtaganden endast om även medborgarna, det civila samhället och näringslivet står bakom dem", betonade Lehtomäki. "Detta innebär även bland annat att man erkänner utvecklingssamarbetsorganisationernas betydelse som opinionsbildare, utbildare och informationsspridare".

Närmare upplysningar: chefen för enheten för medborgarorganisationer Pertti Ikonen, utrikesministeriets utvecklingspolitiska avdelning, tfn 160 56365, ministerns pressattaché Anna Tonttila, tfn 040 5131 669.













Minister Lehtomäkis tal (på finska)