Minister Lehtomäki undertecknade avtal om investeringsskydd mellan Finland och Egypten

Ministeri Paula Lehtomäki Pressmeddelande 51/2004
3.3.2004


Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki undertecknade i samband med sitt Egyptenbesök ett nytt avtal om investeringsskydd mellan Finland och Egypten i Kairo i dag. Från Egyptens sida undertecknades avtalet av samarbetsminister Fayza Aboulnaga från landets utrikesministerium. Avtalet har förhandlats fram på initiativ av Finland. Det nya avtalet om investeringsskydd ersätter det gamla, som undertecknades 1980.

Genom avtalet försöker Finland i första hand trygga en rättvis och jämlik behandling av finländska företag i Egypten. Avtalet skyddar finländska företags investeringar från politiska risker och förutsätter att dessa investeringar även under förändrade omständigheter inte diskrimineras jämfört med andra länders samt Egyptens egna investeringar. Dessutom garanterar avtalet en fri rörelse för investerat kapital och dess avkastning in och ut ur landet.

Avtalet förpliktar till ersättning av skador som orsakas av tvångsinlösen, beslag och övriga skador samt förutsätter att öppenhetsprincipen iakttas i fråga om bestämmelser som påverkar företagsverksamheten. Finland har gällande avtal om främjande och skydd av investeringar med 46 länder.

Egypten har under de senaste åren hört till Finlands viktigaste exportländer i Afrika och Mellanöstern och exportens värde uppgår till över 150 miljoner euro. Finlands huvudsakliga exportartiklar är sågvaror, papper och förädlade pappersvaror, telekommunikationsutrustning samt maskiner. Även turismen från Finland till Egypten är betydande.

Egypten har varit ett mål för det finska utvecklingssamarbetet sedan 1977. De ekonomiska förbindelserna mellan länderna har varit kraftigt utvecklingssamarbetsbetonade. Finland lägger ned sitt bilaterala biståndsfinansierade projektsamarbete med Egypten fram till 2007. I fortsättningen kommer samarbetet i högre grad att basera sig på ekonomiskt samarbete på marknadens villkor. Det avtal om investeringsskydd som undertecknades i dag främjar förskjutningen av tyngdpunkten i denna riktning.

Närmare upplysningar: enhetschef Jukka Nystén, handelspolitiska avdelningen, tfn 1605 5071 eller [email protected].