Lehtomäki betonade kvinnornas roll vid utvecklingen

Finlands generalkonsulat
New York

Pressmeddelande
29.6.2004


Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki höll den 29 juni det finländska inlägget under FN:s ekonomiska och sociala råd Ecosocs möte. Finland är ordförandeland år 2004. Ambassadör Marjatta Rusi fungerar som ordförande.

Temat för detta års session var en aktivering av de nationella och internationella resurserna för att eliminera fattigdom. Vid mötet granskas förverkligandet av de mål som uppställdes i det verksamhetsprogram som godkändes vid den av EU år 2001 anordnade konferensen för de minst utvecklade länderna. Mötet avslutas den 30 juni.

Minister Lehtomäki betonade i sitt inlägg förbättringen av kvinnornas ställning för en snabbare utveckling. "Kvinnorna är på grund av könsdiskriminering i en ekonomiskt ofördelaktig ställning. Oftast har de mycket små möjligheter att till exempel förfoga över kapital och markinnehav."

Lehtomäki påminde om att kvinnorna utgör hälften av de andliga resurserna också i utvecklingsländerna. "Om hälften av befolkningen förblir utanför den aktiva ekonomin, är de nationalekonomiska resurserna alls inte till fullo utnyttjade."

Dessutom betonade Lehtomäki de gemensamma ansträngningarna för att förebygga hiv/aids-epidemin. Spridningen av sjukdomen hotar att undergräva utvecklingsansträngningarna i många länder.

"I kampen mot aids behövs också ett aktivt stöd från de lokala och religiösa samfundens sida."

Enligt Lehtomäki är de minst utvecklade länderna i första hand själva ansvariga för sin egen ekonomiska och sociala utveckling. Man bör dock bättre än idag kunna stödja deras utveckling genom internationellt samarbete.

I samband med Ecosocs möte anordnades också ett möte för den för Finland och Tanzania gemensamma Helsingforsprocessen som behandlar global förvaltning. Minister Lehtomäki ledde ordet vid mötet tillsammans med Tanzaniens utrikesminister Jakaya Kikwete. Kikwete fungerar som den ena ordföranden för Helsingforsgruppen. Under mötet uttalade sig också generaldirektören för den internationella arbetsorganisationen ILO Juan Somavia.

Lehtomäki och Kikwete ledde tillsammans ordet också vid FN:s rundabordsdiskussion, då man behandlade orsakerna till de minst utvecklade ländernas svaga ställning som investeringsobjekt.

Tilläggsuppgifter: tjänstemannasekreterare Okko-Pekka Salmimies, tel. +358 40 735 6545

Address by Minister Lehtomäki at the high-level segment of ECOSOC

Address by Minister Lehtomäki at the Helsinki Process side event at ECOSOC

FN