Nederländerna presenterar ordförandeskapsperiodens program för EU:s utrikesministrar

Statsrådets informationsenhet
Utrikesministeriet

Pressmeddelande 220/2004
7.7.2004


Europeiska unionens utrikesministrar sammanträder den 12 och 13 juli i Bryssel till rådet för allmänna frågor och yttre förbindelser. Finland företräds av utrikesminister Erkki Tuomioja och minister Paula Lehtomäki.

Nederländerna, som inledde sitt ordförandeskap i början av juli presenterar ordförandeskapsperiodens målsättningar och tyngdpunktsområden för utrikesministrarna. Betydande händelser under kommande halvårsperiod är sammankallandet av det nya Europaparlamentet, den nya kommissionens tillträde och undertecknandet av det nya grundlagsfördraget.

De viktigaste frågorna som tas upp under Nederländernas ordförandeskap är förhandlingarna om unionens kommande finansieringsramar samt beslutet i december om huruvida EU-medlemskapsförhandlingar skall inledas med Turkiet. Finland anser att man i förhandlingarna om unionens kommande finansieringsramar bör göra betydande framsteg redan under Nederländernas ordförandeskapsperiod, så att man kan nå en politisk uppgörelse i juni 2005. Vad gäller Turkiet fastställer Finland sin ståndpunkt angående inledandet av medlemskapsförhandlingar efter det att kommissionens bedömningsrapport offentliggjorts. Då denna ståndpunkt formuleras beaktas Turkiets framsteg vid uppfyllandet av de politiska Köpenhamnskriterierna samt kommissionens åsikt om inledandet av medlemskapsförhandlingar.

Avsikten är även att man under Nederländernas ordförandeskapsperiod skall diskutera de fortsatta åtgärderna inom ramen för det program för rättsliga och inrikes ärenden som man kom överens om vid Europeiska rådet i Tammerfors. Finland stöder beredningen av Tammerfors II-programmet. De nya linjedragningarna bör vara lika ambitiösa som de som drogs upp i Tammerfors 1999.

Angående yttre förbindelser behandlas vid mötet förhandlingsläget vid Världshandelsorganisationen WTO med utgångspunkt i kommissionens lägesrapport. Vid diskussionerna tas särskilt upp målet att komma överens om fortsatta förhandlingar före utgången av juli. Den fortsatta lösningens viktigaste frågor är jordbruket, Singapore-frågorna, marknadstillträdet för industriprodukter och utvecklingsfrågorna. Särskilt jordbruket har utgjort en stötesten för förhandlingarna.

För att påskynda förhandlingarna sände kommissionsledamöterna Pascal Lamy och Franz Fischler i maj ett brev till WTO:s medlemmar, där EU meddelade sin beredskap att ge efter angående jordbrukets exportstöd, förutsatt att alla former av exportkonkurrens behandlas lika strikt och att jordbrukspaketet i sin helhet kan godkännas av EU. Finland anser det vara viktigt att man kommer överens om fortsatta förhandlingar före utgången av juli. Finland anser också att EU under våren har varit mycket flexibel och att uppnåendet av resultat nu förutsätter att övriga WTO-parter i sin tur visar flexibilitet.

Utrikesministrarna diskuterar även situationen i Irak efter maktöverföringen i slutet av juni. Avsikten med denna diskussion är att skissera upp EU:s konkreta åtgärder angående Irak. Åtgärderna baserar sig på EU:s Irakstrategi, som godkändes vid Europeiska rådet i juni. Det mest centrala problemet är den svåra säkerhetssituationen i landet. EU ger sitt stöd till den nya interimsregeringen. Till utrikesministrarnas möte väntas även en representant från Iraks interimsregering.

Dessutom tar rådet bland annat upp Darfur, situationen i Serbien efter presidentvalet samt presidentvalen i Indonesien den 5 juli.

Närmare upplysningar: överinspektör Nina Hyvärinen, statsrådets EU-sekretariat, tfn (09) 1602 2150 och tf. attaché Päivi Nevala, utrikesministeriet, tfn (09) 1605 6145

EU