EU:s nya tjänst underlättar import från utvecklingsländerna

Pressmeddelande 78/2004
26.3.2004


Europeiska unionen har inrättat en ny tjänst som skall underlätta import av produkter från utvecklingsländerna. Denna webbtjänst ger bland annat information om de tullförmåner som EU beviljar u-länder och om ursprungsbestämmelserna angående dessa. Tjänstens målgrupp är företagen i EU-området samt u-ländernas exportörer. Främjande av import av produkter från utvecklingsländer har även tagits upp i finska regeringens nya utvecklingspolitiska program.

Marknadstillträdet är en av de största frågorna i de pågående WTO-förhandlingarna. Förhandlingarna, den s.k. Dohas utvecklingsrunda, led ett bakslag senaste höst i Cancún, Mexiko.

"Nu är det av avgörande betydelse att vi får med alla grupper av länder. Förutom EU:s exportansträngningar måste slutresultatet även tjäna en hållbar utveckling”, betonar enhetschef Jean-Pierre De Laet vid Europeiska kommissionen.

De Laet, som är chef för kommissionens enhet för tillträde till marknaden, besökte Finland för att berätta om EU:s nya tjänst, Doha-rundans nuläge samt EU:s strategi för marknadstillträde. Strategin syftar till att avskaffa handelshinder på marknaderna i länder utanför unionen. Utgångspunkten är att ett optimalt utnyttjande av globaliseringen förutsätter att man beaktar de kommersiella intressena för såväl industriländer som utvecklingsländer.

"Finland är ett modellexempel på ett land som har ökat sitt välstånd tack vare en relativt öppen exportmarknad samt en god tillgång på råvaror och komponenter. Det ligger i det allmänna intresset att alla länder utvecklas och kan integreras i den internationella ekonomin”, sade Antti Kuosmanen, chef för utrikesministeriets handelspolitiska avdelning.

Kuosmanen och De Laet talade vid ett seminarium om exporthandelns marknadstillträde och underlättande av u-landsimport som utrikesministeriet anordnade i Helsingfors.

Närmare upplysningar: handelsrådet Ilkka Saarinen, tfn 09 160 55953, [email protected].

Europeiska kommissionens databas för marknadstillträde(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)
Europeiska kommissionens helpdesk för u-landsimport(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)
Regeringens utvecklingspolitiska program(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

















EU