EU:s handelsministrar diskuterar WTO och handelsrelationerna till Förenta staterna

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Ville Tavio deltar i handelsministermötet i rådet för utrikes frågor i Bryssel den 27 november 2023. På agendan står förberedelserna inför WTO:s nästa ministermöte, handelsavtalet mellan EU och Chile och handelsrelationerna till Förenta staterna. Ministrarna får också en översikt över EU:s pågående förhandlingar om handelsavtal.

Världshandelsorganisationen WTO:s 13:e ministermöte ordnas i februari 2024 i Förenade Arabemiraten. Avsikten är att handelsministrarna ska utbyta åsikter om förberedelserna inför mötet.

"Ministermötet är viktigt med tanke på WTO:s framtid. Finlands och hela EU:s viktigaste mål är att få organisationens tvistlösningssystem i gång igen. Ett fungerande system för tvistlösning är nödvändigt för att vi ska kunna övervaka att de gemensamma spelreglerna för internationell handel följs. Det gör företagens verksamhetsmiljö mer förutsägbar", säger minister Ville Tavio.

Utrikesrådet diskuterar det interimistiska handelsavtalet mellan EU och Chile som snart ska undertecknas. Finland är för att avtalet ska undertecknas och sätts i kraft snabbt. Avtalet kommer att stärka partnerskapet mellan EU och Chile och EU:s ställning i Latinamerika och Karibien.

Handelsministrarna ska också diskutera EU:s och Förenta staternas handelsrelationer. Nästa möte i handels- och teknikrådet mellan EU och Förenta staterna ordnas inom den närmaste tiden. Rådet som inledde arbetet 2021 är ett samarbetsforum som behandlar brett handelsfrågor och tekniska frågor. Enligt Finland är det viktigt att EU och Förenta staterna intensifierar samarbetet.

”Förenta staterna är en viktig partner för oss. I handels- och teknikrådet kan vi stärka samarbetet på konkret nivå. Frågor som är betydelsefulla för Finland handlar om till exempel handelslättnader och tekniskt samarbete”, säger Tavio.

I diskussionen om Förenta staterna tas också upp det avtal om kritiska mineraler som är under förhandling. Syftet med avtalet är att de kritiska mineraler som utvinns och bearbetas inom EU ska omfattas av villkoren för skattelättnader för produktion av elbilar som ingår i Förenta staternas lagpaket Inflation Reduction Act. Finland ställer sig bakom avtalet och hoppas att parterna snabbt når ett förhandlingsresultat. Ministrarna få också en lägesrapport om förhandlingarna för att lösa tvisten om tullar på stål och aluminium.

Under lunchen diskuterar handelsministrarna de pågående bilaterala handelsavtalsförhandlingarna och framstegen med de redan framförhandlade avtalen. I nuläget är det väldigt viktigt för Finland att EU ingår nya handelsavtal och att de framförhandlade avtalen träder i kraft så snabbt som möjligt.

”Frihandelsavtalen bidrar till finländska företags export och därmed också till det finländska arbetet och välfärden. De är också centrala verktyg för att skapa strategiska partnerskap mellan EU och partnerländerna. Det är viktigt att de pågående förhandlingarna med Mercosur, Australien, Mexiko, Indien och Indonesien leder till resultat. Vi hjälper Europeiska kommissionen med att hitta lösningar på de olösta frågorna för att dessa ekonomiskt viktiga avtal ska kunna ros i land”, säger Tavio.

Utrikesrådet får därtill en översikt över kommissionens färska rapport om framstegen med att genomföra EU:s handelspolitik.

Mer information

  • Reetta Härönoja, utrikeshandels- och utvecklingsministerns diplomatiska rådgivare, tfn +358 295 350 740

  • Tuomas Tapio, avdelningschef, avdelningen för internationell handel, tfn +358 295 350 918

  • Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected].