Utrikesminister Tuomioja: Det finländska ordförandeskapet välkomnar framstegen i den FN-ledda strävan efter att främja en återförening av Cypern

Pressmeddelande 480/2006
22.11.2006

"Det finländska ordförandeskapet välkomnar de grekcypriotiska och turkcypriotiska ledarnas positiva svar på förslagen i FN:s undergeneralsekreterare Ibrahim Gambaris brev den 16 november", sade utrikesminister Erkki Tuomioja.

"Vi förväntar oss att tekniska kommittéer och expertgrupper för behandling av substansfrågor som är gemensamma för båda befolkningsgrupperna snart skall inleda sitt arbete. Det är viktigt att arbetet framskrider snabbt för att det skall kunna bereda väg för ett återupptagande av förhandlingar om en övergripande lösning. Europeiska unionen är redo att stöda samarbetet mellan befolkningsgrupperna och FN:s parallella strävan efter ökat förtroende."

"De positiva svaren av de två ledarna är uppmuntrande även med tanke på samtalen som Finland för i egenskap av EU:s ordförande i syfte att hitta en lösning som möjliggör oavbrutna medlemskapsförhandlingar med Turkiet och förbättrar situationen för de båda cypriotiska befolkningarna. Ett positivt resultat av samtalen skulle innebära ett väsentligt framsteg för diskussionerna mellan befolkningsgrupperna och för FN:s strävan efter en övergripande lösning på Cypernfrågan."