Läksiäistunnelmaa ja musiikkia Nikosian edustuston 20-vuotisjuhlassa

Suomen suurlähetystö aloitti toimintansa Kyproksella 20 vuotta sitten. Tapahtumaa juhlistettiin nurmolaisen Tuulivoima-naiskuoron konsertin ja suurlähettiläs Harri Mäki-Reinikan ja puolisonsa Carola Adlerin läksiäisvastaanoton merkeissä. Paikalle saapuneiden yli sadan vieraan joukossa mukana oli YK:n pääsihteerin Kyproksen erityisedustaja ja rauhanturvaoperaatio UNFICYP:n johtaja Colin Stewart, liikenne- ja viestintäministeri Alexis Vafeades, presidentin varaministeri Irene Piki ja ulkoministeriön valtiosihteeri Andreas S. Kakouris, joka esitti ulkoministeri Constantinos Kombosin tervehdyksen.

Diplomaattikunnan vanhin, Libanonin suurlähettiläs Claude El Hajal luovutti suurlähettiläs Mäki-Reinikalle perinteisen läksiäislautasen kertoen sen jäävän viimeiseksi osaltaan siirryttäessä uudenlaiseen läksiäislahjaan. Suurlähettiläs Mäki-Reinikka toi tervehdyspuheessaan esille suurlähetystön 20-vuotistaipaleen merkkipaaluja muistuttaen, että ennen Nikosian suurlähetystön perustamista Suomen Rooman ja sittemmin Tel Avivin suurlähettiläät olivat akkreditoituja myös Kyprokselle. Heitä avustivat tuolloin kuten edelleen Suomen kunniakonsulit, erityisesti Demosthenis Severis, jonka toimikausi kunniakonsulina ja kunniapääkonsulina on kestänyt yli 50 vuotta. Kunniapääkonsuli Demosthenis Severiksen haastattelun voi lukea täältä.

Suurlähettiläs Mäki-Reinikka kertoi olevansa järjestyksessään viides suurlähettiläs Nikosiassa Risto Piipposen, Riitta Reschin, Anu Saarelan ja Timo Heinon jälkeen. Matkan varrella on tapahtunut paljon, mm. Kyproksen liittyminen Euroopan unioniin vuonna 2004, YK:n pääsihteeri Kofi Annanin yhdistymissuunnitelman kaatuminen samana vuonna, Suomen EU-puheenjohtajuus 2006, Kyproksen EU-puheenjohtajuus 2012, epäonnistuneet yhdistymisponnistelut Crans Montanssa vuonna 2017, Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlat, Suomen EU-puheenjohtajuus 2019, Covid-pandemia ja yhteiskunnan sulkeutuminen kaikkine seurauksineen, Suomen ja Kyproksen diplomaattisuhteiden 60-vuotisjuhlat ja suomalaisten YK-poliisien paluu rauhanturvaoperaatioon vuonna 2021. Suomen ja Kyproksen yhteydet ja vierailuvaihto ovat sittemmin elpyneet ja paluu normaaliin on johtanut Suomen ja Kyproksen kahdenvälisten suhteiden tiivistymiseen entisestään. Suomi on lisäksi liittynyt NATOon vuonna 2023 ja Ruotsikin tänä vuonna. Maat ovat kulkeneet niin muualla kuin Kyprokselle ikään kuin käsi kädessä.

Mäki-Reinikka korosti Suomen ja Kyproksen jakavan yhteisiä tavoitteita niin EU:ssa kuin YK:ssakin ja olevan monin tavoin samanmielisiä maita, joiden maantieteellinen etäisyys vaikuttaa kartalla pitkältä, mutta jotka ovat vain hieman yli neljän tunnin lentomatkan päässä toisistaan. Kyprokselta Brysseliin on jopa tunnin pidempi lentomatka.

Mäki-Reinikka toi esille myös edustuston aktiivisen panostuksen mm. Startups4Peace(Linkki toiselle web-sivustolle.)-hankkeeseen, jota jatketaan jo yhdeksättä vuotta peräkkäin. Keväällä 2024 suurlähetystö järjesti YK:n rauhanturvaoperaation 60-vuotismuisteloiden merkeissä rauhanvälitysseminaarin, jossa puhujina toimivat mm. entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja ja entinen valtiosihteeri Pertti Torstila.

Suurlähetystön 20-vuotisjuhlan huipennus oli Tuulivoima-kuoron konsertti ja vastaanotolla improvisoidut esitykset, jotka nostattivat tunnelman korkealle. Finlandia-hymni sykähdytti jälleen eikä pelkästään paikalla olleita suomalaisia vaan kaikkia kuten yhteisesti laulettu John Lennonin kappale Imagine.

Tuulivoima–kuoro huomioi esityksissään myös Ruotsin suurlähetystön, joka on jakanut Suomen kanssa kansliatilat 20-vuotisen toiminnan aikana. Ruotsalaiskollegat osallistuivat karkeloihin laulamalla itselleen tuttuja kappaleita ruotsiksi. Samana päivä 1.7. alkoi myös Unkarin EU-puheenjohtajuus ja kuoro lauloi tapahtumassa myös unkarilaisen kappaleen.

Unkarin suurlähettiläs Krisztina Lakos kuuntelemassa unkarilaista kappaletta.

Solidaarisuuden osoituksena Ukrainalle kuoro lauloi myös Ukrainan suurlähettiläs Ruslan Nimchynskyin ja puolisonsa ja kaikkien paikalla olleiden ja muidenkin ukrainalaisten kunniaksi ukrainalaisen laulun.

Suurlähettiläs Harri Mäki-Reinikka puolisonsa Carola Adlerin kanssa, Ukrainan suurlähettiläs Ruslan Nimchynskyi puolisonsa kanssa sekä Ruotsin suurlähettiläs Martin Hagström.

Isäntämaata Kyprosta ei suinkaan unohdettu, suorastaan välimerelliseksi tunnelmaltaan kohonnutta tapahtumaa kirkasti kuoron kyproslaisella aksentilla laulama laulu(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Ilta jatkui lämminhenkisesti ja ystävyyssuhteita luvattiin puolin ja toisin pitää tavalla tai toisella yllä, vaikka suurlähettiläs Mäki-Reinikka ja puolisonsa Carola kauniilta Kyproksen saarelta muualle suuntaavatkin.

Sl Nikosia