Virkatodistus- ja osoitetiedustelut

Virkatodistus

Virkatodistuksen kaltaista asiakirjaa ei ole mahdollista saada Australian viranomaisilta, koska maassa ei ole valtakunnallista kattavaa väestötietojärjestelmää.  Tulosta estekirje (pdf, 107 kb). 

Virkatodistuksen lähin vastine Australiassa on valallinen affidavit –todistus. Affidavit / statutory declaration on kirjoitettu selvitys, jonka asiakas laatii itse ja vannoo oikeaksi valtuutetun todistajan läsnäolossa. Todistuksen voi antaa henkilö itse, lähisukulainen, tai tuttava, joka on tuntenut henkilön riittävän hyvin ja on valmis avustamaan todistuksen hankkimisessa. Valtuutettuna todistajana voi olla rekisteröity rauhantuomari tai julkinen notaari.

Australian viranomaisilta saatavat todistukset ovat syntymätodistus, kuolintodistus ja vihkitodistus. Lähiomaiset voivat hankkia näitä todistuksia lähettämällä hakemuksen osavaltioiden rekisteriviranomaiselle. Katso alla olevasta listasta yhteystiedot jokaisen osavaltion rekisteriviranomaiselle. Huom! Syntymä-, kuolin- tai vihkitodistukset eivät sisällä osoitetietoja.

ACT Registry of Births, Deaths and Marriage

NSW Registry of Births, Deaths and Marriage

QLD Registry of Births, Deaths and Marriage

VIC Registry of Births, Deaths and Marriage

TAS Registry of Births, Deaths and Marriage

SA Registry of Births, Deaths and Marriage

NT Registry of Births, Deaths and Marriage

WA Registry of Births, Deaths and Marriage

 

Osoitetiedustelut

Osoitetietojen saaminen ei ole mahdollista, koska Australiassa ei ole väestötietojärjestelmää. Australiassa on tiukka yksityisyyden suoja ja ainoa mahdollisuus etsiä yksityisen henkilön osoitetietoja on puhelinluettelon avulla. Tämä sähköinen puhelinluettelo sisältää kuitenkin vain ne henkilöt, joilla on lankapuhelinnumero tai jotka ovat rekisteröineet matkapuhelinnumeronsa. Sähköisen puhelinluettelon löydät internetistä. Puhelinluettelon käyttäminen on julkista ja maksutonta.

Edustustot hoitavat toukokuun 2019 alusta lukien osoite- ja virkatodistuksia koskevia tiedusteluja ainoastaan erityisestä syystä. Sellainen on esimerkiksi tilanne, jossa kyseisen maan viranomainen ei anna tietoa muille kuin diplomaattisille edustajille. Laki konsulipalvelulain muuttamisesta 12.2.2019 (174/2019)