Virkatodistus- ja osoitetiedustelut

Virkatodistus

Virkatodistuksen kaltaista asiakirjaa ei ole mahdollista saada Australian viranomaisilta, koska maassa ei ole valtakunnallista kattavaa väestötietojärjestelmää.  Tulosta estekirje (pdf, 107 kb). (avautuu uuteen ikkunaan) 

Virkatodistuksen lähin vastine Australiassa on valallinen affidavit –todistus. Affidavit / statutory declaration on kirjoitettu selvitys, jonka asiakas laatii itse ja vannoo oikeaksi valtuutetun todistajan läsnäolossa. Todistuksen voi antaa henkilö itse, lähisukulainen, tai tuttava, joka on tuntenut henkilön riittävän hyvin ja on valmis avustamaan todistuksen hankkimisessa. Valtuutettuna todistajana voi olla rekisteröity rauhantuomari tai julkinen notaari.

Australian viranomaisilta saatavat todistukset ovat syntymätodistus, kuolintodistus ja vihkitodistus. Lähiomaiset voivat hankkia näitä todistuksia lähettämällä hakemuksen osavaltioiden rekisteriviranomaiselle. Katso alla olevasta listasta yhteystiedot jokaisen osavaltion rekisteriviranomaiselle. Huom! Syntymä-, kuolin- tai vihkitodistukset eivät sisällä osoitetietoja.

ACT Registry of Births, Deaths and Marriage(Linkki toiselle web-sivustolle.)

NSW Registry of Births, Deaths and Marriage(Linkki toiselle web-sivustolle.)

QLD Registry of Births, Deaths and Marriage(Linkki toiselle web-sivustolle.)

VIC Registry of Births, Deaths and Marriage(Linkki toiselle web-sivustolle.)

TAS Registry of Births, Deaths and Marriage(Linkki toiselle web-sivustolle.)

SA Registry of Births, Deaths and Marriage(Linkki toiselle web-sivustolle.)

NT Registry of Births, Deaths and Marriage(Linkki toiselle web-sivustolle.)

WA Registry of Births, Deaths and Marriage(Linkki toiselle web-sivustolle.)

 

Osoitetiedustelut

Osoitetietojen saaminen ei ole mahdollista, koska Australiassa ei ole väestötietojärjestelmää. Australiassa on tiukka yksityisyyden suoja ja ainoa mahdollisuus etsiä yksityisen henkilön osoitetietoja on puhelinluettelon avulla. Tämä sähköinen puhelinluettelo sisältää kuitenkin vain ne henkilöt, joilla on lankapuhelinnumero tai jotka ovat rekisteröineet matkapuhelinnumeronsa. Sähköisen puhelinluettelon löydät internetistä(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan). Puhelinluettelon käyttäminen on julkista ja maksutonta.

Edustustot hoitavat toukokuun 2019 alusta lukien osoite- ja virkatodistuksia koskevia tiedusteluja ainoastaan erityisestä syystä. Sellainen on esimerkiksi tilanne, jossa kyseisen maan viranomainen ei anna tietoa muille kuin diplomaattisille edustajille. Laki konsulipalvelulain muuttamisesta 12.2.2019(Linkki toiselle web-sivustolle.) (174/2019)