Asiakirjan varmentaminen apostille-todistuksella

Suomessa käytettäväksi tarkoitetut ulkomaanviranomaisen antamat asiakirjat ja todistukset on laillistettava. Laillistaminen tapahtuu maassa, joka on asiakirjan antanut.

Asiakirja varmennetaan niin sanotulla Apostille-todistuksella, jos maa on liittynyt Haagin yleissopimukseen vuodelta 1961. Lisätietoja Apostille-todistuksista ja niitä myöntävistä viranomaisista löydät yleissopimuksen verkkosivulta

Australia kuuluu Haagin sopimukseen

Apostille Australiassa

Suomessa käytettäväksi tarkoitetut Australian antamat asiakirjat ja todistukset on laillistettava. Australialainen viranomainen laillistaa asiakirjan. Laillistuksessa asiakirjaan liitetään Apostille-todistus.

Australian osavaltioiden myöntämiin asiakirjoihin kuten esimerkiksi syntymä-, avioliitto-, avioero- ja kuolintodistuksiin sekä Australian kansalaisuustodistuksiin Apostillen myöntää aina Australian ulkoministeriö (Department of Foreign Affairs and Trade). Yhteystiedot löytyvät Australian smartraveller sivutolta.

Australian paikallisen notaarin tai rauhantuomarin antama todistus ei ole Apostille-todistus. Suomen edustustoilla ei ole oikeutta antaa Apostille-todistuksia.

Apostillen suomalaiseen asiakirjaan saa Suomessa maistraatista.