Asiakirjan varmentaminen apostille-todistuksella

Suomessa käytettäväksi tarkoitetut ulkomaanviranomaisen antamat asiakirjat ja todistukset on laillistettava. Laillistaminen tapahtuu maassa, joka on asiakirjan antanut.

Asiakirja varmennetaan niin sanotulla Apostille-todistuksella, jos maa on liittynyt Haagin yleissopimukseen vuodelta 1961. Lisätietoja Apostille-todistuksista ja niitä myöntävistä viranomaisista löydät yleissopimuksen verkkosivulta(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).

Australia kuuluu Haagin sopimukseen(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Apostille Australiassa

Suomessa käytettäväksi tarkoitetut Australian antamat asiakirjat ja todistukset on laillistettava. Australialainen viranomainen laillistaa asiakirjan. Laillistuksessa asiakirjaan liitetään Apostille-todistus.

Australian osavaltioiden myöntämiin asiakirjoihin kuten esimerkiksi syntymä-, avioliitto-, avioero- ja kuolintodistuksiin sekä Australian kansalaisuustodistuksiin Apostillen myöntää aina Australian ulkoministeriö (Department of Foreign Affairs and Trade). Yhteystiedot löytyvät Australian smartraveller sivutolta(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Australian paikallisen notaarin tai rauhantuomarin antama todistus ei ole Apostille-todistus. Suomen edustustoilla ei ole oikeutta antaa Apostille-todistuksia.

Apostillen suomalaiseen asiakirjaan saa Suomessa Digi- ja Väestötietovirastosta(Linkki toiselle web-sivustolle.).