Passi- tai henkilökorttihakemukseen tarvittavat asiakirjat

Hakemukseen tarvittavat asiakirjat

  • Edellinen passi (vanhentunutkin passi on avuksi) tai poliisin myöntämä henkilökortti tarvitaan tunnistamista varten.
  • 1 valokuva, joka on enintään 6 kuukautta vanha. Kuvan tulee olla mielellään värillinen, mutta mustavalkoinen kuva hyväksytään vielä toistaiseksi. Tuo aina passivalokuva mukanasi edustustoon, sillä edustustot eivät voi liittää valokuvia valokuvaamon tai poliisin  valokuvapalvelimelta.
  • 23–30-vuotias mies: sotilaspassi, siviilipalvelustodistus tai kutsuntatodistus. Jos näitä ei ole, passin tai henkilökortin myöntävä viranomainen tarkistaa maanpuolustusvelvollisuuden hoitamisen tilanteen viranomaisilta. Jos hakija ei ole suorittanut ase- tai siviilipalvelusta, passi tai henkilökortti myönnetään enintään sen vuoden loppuun, jolloin hakija täyttää 28 vuotta.
  • Alaikäiselle hakijalle huoltajan suostumus
  • Pysyvästi ulkomailla asuvilta saatetaan vaatia erillinen todistus kansalaisuudesta.

Tutustu valokuvaohjeeseen(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) Poliisin verkkosivulla.

Todiste Suomen kansalaisuudesta Australiassa

Tarkistakaa Digi- ja Väestötietovirastolta ovatko kansalaisuustietonne rekisteröity oikein Suomen väestötietojärjestelmään. Ohjeet löytyvät Digi- ja Väestötietoviraston internet sivuilta(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Katsokaa alla olevasta luettelosta mitä asiakirjaa on esitettävä tilanteenne mukaan.

 

Suomen kansalainen

Kansalaisuus rekisteröity väestötietojärjestelmässä.

 

Suomen sekä Australian kaksoiskansalainen

Suomen sekä Australian kansalaisuus rekisteröity väestötietojärjestelmässä.

  • Ei lisäselvityksiä.

 

Suomen ja Australian kaksoiskansalainen

Suomen kansalaisuus merkitty, Australian kansalaisuus saatu 1.6.2003 jälkeen, mutta Australian kansalaisuutta ei ole rekisteröity Suomen väestötietojärjestelmään. Tuo seuraavat;

 

Suomen ja Australian kaksoiskansalainen

Suomen kansalaisuus merkitty, Australian kansalaisuus saatu syntymästä, mutta Australian kansalaisuutta ei ole rekisteröity Suomen väestötietojärjestelmään. Tuo seuraavat;

 

Suomen ja Australian kaksoiskansalainen

Suomen kansalaisuus saatu ilmoitusmenetelmällä 1.6.2003 jälkeen Suomen maahanmuuttoviraston (MIGRI(Linkki toiselle web-sivustolle.)) päätöksellä

  • Ei lisäselvitystä

​​​​​​

​​​​​Passin tai henkilökortin nouto ja lähetys

Passin ja henkilökortin nouto: Te (tai valtuuttamanne henkilö) voitte noutaa passin/henkilökortin siitä edustustosta, josta olette sitä hakeneet. Voit myös sopia toimituspaikaksi jonkun muun Suomen ulkomaan edustuston.

Passin ja henkilökortin lähetys: Tuo mukanasi etukäteen maksettu kirjattu kirjekuori tai vastaava, jos haluatte että passi/henkilökortti postitetaan teille Australian sisällä. Seurantakoodi kannattaa ottaa talteen. Merkitkää postituskuoren vastaanottajakohtaan omat yhteystietonne. Henkilökortin toimitusaika saattaa tilausruuhkan vuoksi olla pidempi kuin passin.