Viides Eettinen foorumi kokoontui

Elinkeinoelämän eri osapuolten muodostama Eettinen foorumi kokoontui perjantaina 1. marraskuuta viidennen kerran Säätytalolla ulkoasiainministeriön järjestämänä ja alivaltiosihteeri Pekka Linnun johdolla. Tapaamisen aiheena oli ”Viennin ja yritysten kansainvälistymisen edistämisen etiikka”. Foorumissa puhuivat ulkomaankauppaministeri Jari Vilén, toimitusjohtaja Tor Bergman Metso-konsernista sekä ekonomisti Peter Boldt SAK:sta.

Eettinen foorumi on yritysten, yhteisöjen, viranomaisten, kansalaisjärjestöjen sekä työmarkkinajärjestöjen yhteinen keskusteluareena. Tilaisuuksia järjestetään kahdesta neljään vuosittain. Aiemmissa foorumeissa on käsitelty mm. osapuolten välistä yhteistyötä, eettisen toiminnan osaamisvaatimuksia ja merkitystä kilpailukyvylle, sijoitustoiminnan etiikkaa sekä työelämän etiikkaa.
Tilaisuuden isäntänä toimii jokin osapuolista. Foorumin toimintaa koordinoi työryhmä, jossa ovat edustettuina Keskuskauppakamari, Suomen evankelisluterilainen kirkko, AKAVA, SAK ja STTK, TT, ulkoasiainministeriön kauppapoliittinen osasto sekä Reilun kaupan edistämisyhdistys.

Puheensa aluksi ministeri Vilén viittasi Johannesburgin kestävän kehityksen huippukokouksesta saamiinsa kokemuksiin koskien kaupan mahdollisuuksia tukea kehitystä. Vilénin mukaan globalisoituvassa kilpailussa suomalaisten yritysten menestys perustuu myös osaltaan korkeaan liiketoiminnan etiikkaan. Viennin ja kansainvälistymisen edistäminen lähtee Suomen edusta. Se on myös yksi tapa edistää avoimuutta ja hyvää hallintoa kohdemaassa. Vilén katsoi kansainvälisen kauppasäännöstön kehittämisen palvelevan elintason kohottamista ja kestävän kehityksen periaatteiden toteuttamista. Vilénin mukaan kaupan vapauttamiselle ei ole todellista vaihtoehtoa. Tässä työssä Maailman kauppajärjestö WTO on keskeinen toimija.

Vilén nosti puheessa esille kansalaisyhteiskunnan merkityksen eettisen toiminnan ja yritysten yhteiskuntavastuun edistämisessä. Keskustelua eettisestä toiminnasta, yhteiskuntavastuusta sekä arvoista tulee jatkaa, Vilén totesi.

Metso-konsernin toimitusjohtaja Tor Bergman puuttui omassa puheenvuorossaan foorumin teemaan monikansallisen yrityksen näkökulmasta. Bergmanin mukaan yrityksen koko ja kansainvälisyys tuo oman haasteensa arvojen ja tavoitteiden laatimiseen. Bergman nosti esille Metson yhteiskuntavastuun ja raportoinnin aloitteita. Hänen mukaansa yhteiskuntavastuun tulee olla omaehtoista, yrityksen omista lähtökohdista syntyvää. Bergman totesi hyvinvoinnin perustuvan vientiin ja yritysten kansainvälistymiseen. Jotta eettisesti kestävä osaaminen löytäisi paikkansa kansainvälisillä markkinoilla jatkossakin, tarvitaan edelleenkin valtiovallan ja viranomaisten yhteistyötä.

SAK:n ekonomisti Peter Boldt kiinnitti huomiota yritysten maineriskien hallintaan ja siihen, että viennin edistämisestä ollaan siirtymässä kansainvälistymisen edistämiseen. Boldt luonnehti erilaisten riskien arviointia ja hallintaa suhteessa yritysten yhteiskuntavastuullisuuden varmistamiseen. Boldt toi esille eri tahoilla laadittuja yhteiskuntavastuullisuuden ohjeita ja standardeja. Erityisesti Boldt korosti OECD:n toimintaohjeita monikansallisille yrityksille. Puheessaan Boldt viittasi myös Pohjoismaiden neuvoston kantaan yhteiskuntavastuullisuudesta sekä tarpeeseen lisätä vientiluottojen ja -takuiden avoimuutta.

Seuraavan Eettisen foorumin isäntänä toimii Reilun kaupan edistämisyhdistys.












Ulkomaankauppaministeri Jari Vilén: Viennin ja kansainvälistymisen etiikka