Ulkomaankauppaministeri Vilén Iranin kautta edistämään suomalaista vientiä Intiaan


Ulkomaankauppaministeri Jari Vilén edistää suomalaista vientiä Intiassa 6.-9. marraskuuta. Ministerin mukana matkustaa kolmikymmenhenkinen valtuuskunta, jossa lähes 20 suomalaisyrityksellä on edustajansa. Edustettuina ovat mm. energia- ja ympäristösektori, terveys- ja hyvinvointi sekä kone- ja teknologiateollisuus.

Suomen ja Intian väliset taloussuhteet ovat viime vuosina vahvistuneet huomattavasti. Miljardin asukkaan Intiassa suomalaistuotteiden kannalta otollinen ostovoimainen keskiluokka lasketaan kymmenissä miljoonissa.

Suomen vienti Intiaan kolminkertaistui 1990-luvulla. Kolmisenkymmentä suomalaisyritystä on asettunut Intiaan joko oman tytäryhtiön tai paikallisen tahon kanssa solmimansa yhteisyrityssopimuksen kautta. Lisäksi satakunta yritystä tuo maahan vientiartikkeleitaan tai on markkinoilla läsnä paikallisen edustajan kautta. Suomalaisyritykset kokevat Intian markkinat kuitenkin varsin haasteellisina, koska markkinoiden avautuminen on ollut hidasta. Vierailun aikana suomalaisvaltuuskunta tutustuu Intian nykytilanteeseen ja talousuudistukseen ja yrittää purkaa maiden välisen kaupan esteitä. Valtuuskunta keskustelee intialaisisäntien kanssa myös maailman kauppajärjestön WTO:n Dohan kehitysagendan ajankohtaisista aiheista.

Vierailun aikana allekirjoitetaan Suomen ja Intian välillä neuvoteltu sopimus investointien suojaamisesta ja edistämisestä. Sen toivotaan lisäävän investointeja Suomesta Intiaan ja tulevaisuudessa vähitellen myös Intiasta Suomeen

Ennen Intian osuutta ministeri Vilén vierailee myös Iranissa ja Arabiemiraattien liitossa 3.-5. marraskuuta. Teheranissa Vilén allekirjoittaa 4.11. Suomen ja Iranin välisen sijoituksia edistävän ja suojaavan sopimuksen ja tapaa mm. talous-ja valtiovarainministeri Tahmasb Mazaherin sekä muita kauppasektorin ministereitä. Dubaissa ministeri Vilén tapaa 5.11. sekä suomalaisyritysten että kauppakamarin edustajia. Arabiemiraatit, erityisesti Dubai, on Suomen suurin vientikohde alueella. Dubai toimii Persianlahden alueen gateway-kaupan keskuksena.

Yritysvaltuuskuntaan kuuluvat: Datex-Ohmeda, Elektrowatt-Ekono, Empire Instrumentation, Environics, Finnfund, Finnvera, FIT Biotech, Invest in Finland, Kalma/India Lift & Trucks, Merivaara Corporation, Metso Minerals, Nokia India, Outokumpu Technology, Tolls-Royce Marine India / Ulstein India, StoraEnso, Tampere Technology Center, Thermo Projects, Wärtsilä.
Lisätietoja yritysvaltuuskunnan ohjelmasta projektijohtaja Kirsti Tarvainen, Finpro, 040-3433 434.


Lisätietoja: erityisavustaja Ukko Metsola, gsm 040-7854257














ympäristö
ympäristönsuojelu