Ulkomaankauppaministeri Jari Vilén tapasi Brasilian uuden kauppaministeri Furlanin: Viennin lisääminen keskeistä talouskasvulle


Ulkomaankauppaministeri Jari Vilén tapasi Brasilian uuden kehitys-, teollisuus- ja ulkomaankauppaministerin Luiz Fernando Furlanin työkokouksessa presidentti Luiz Inácio Lula da Silvan virkaanastujaisten jälkeen Brasiliassa 2. tammikuuta. Tapaaminen oli Furlanille ensimmäinen virallinen tapaaminen ministerinä.

Ministerit totesivat Suomen ja Brasilian välisen kaupan kehittyneen positiivisesti viime vuosina. Vuonna 2001 vientimme Brasiliaan oli 430 miljoonaa euroa ja vuoden 2002 ensimmäisellä puoliskolla päästiin 31 prosentin kasvuun. Tuontimme oli 206,6 miljoonaa euroa, ja se oli lievässä laskussa. Mahdollisuuksia kaupan kehittämiseen todettiin olevan paljon.

Ministeri Furlan kertoi suunnitelmistaan tehostaa maan vientiponnisteluja käyttämällä apuna tunnettuja brasilialaisia urheilijoita ja taiteilijoita. Molemmat ministerit katsoivat tärkeäksi ottaa huomioon vienninedistämisessä myös pienet ja keskisuuret yritykset. Ministeri Vilén kertoi käynnistämästään vientilähettiläsaloitteesta, jossa ulkomailla asuvia nykyisiä ja entisiä Suomen kansalaisia kutsutaan tukemaan Suomen vientiponnisteluja. Vilén kutsui Furlanin vierailulle Suomeen yritysvaltuuskunnan kanssa tutustumaan Suomen teollisuuteen, yrittäjyyshankkeeseen ja vienninedistämistoimintaan samoin kuin Suomen asemaan porttina Venäjän ja Baltian maiden markkinoille.

Ministeri Furlan luottaa Brasilian valuutan realin vahvistumiseen uuden hallituksen talouspoliittisten toimenpiteiden myösä lähitulevaisuudessa. Ministerit olivat yhtä mieltä siitä, että viennin lisääminen on keskeinen avaintekijä talouden vahvistamisessa.

Keskusteltaessa suomalaisten yritysten toimintaedellytyksistä ja investoinneista Brasiliassa ministeri Vilén esitteli ministeri Furlanille Stora Enson yhdessä brasilialaisen Aracruz Cellulosen kanssa suunnittelemaa 1,1 miljardin euron sellutehdashanketta Bahian osavaltiossa. Sellutehtaan kapasiteetti tulisi olemaan 900 000 tonnia. Päätöstä asiasta odotetaan kevään aikana. Brasilian hallitus pitää hanketta erittäin tärkeänä ja kiinnostavana. Suomalaisten sijoitusten kanta oli Brasiliassa hieman alle 100 miljoonaa euroa vuonna 2000.

Ulkomaankauppaministeri Vilén otti esiin myöskin investointisuojasopimusten tärkeyden vienninedistämisessä – erityisesti pienille ja keskisuurille yrityksille. Suomen ja Brasilian välinen investointisuojasopimus on useiden muiden maiden sopimusten tavoin odottanut vuosia ratifiointia Brasilian kongressissa.

Ministeri Vilén jatkoi matkaansa Amazonille Manaukseen, missä hän tutustuu kaupungin vapaakauppa-alueeseen ja siellä toimiviin suomalaisyrityksiin (mm. Nokia, Perlos ja Wärtsilä). Ministeri avaa vapaakauppa-alueella perjantaina 3. tammikuuta Savcorin uuden pinnoitetehtaan ja tapaa alueen viranomaisia, mm. Amazonasin osavaltion uuden varakuvernöörin, Eduardo Bragan. Keskusteluissa käsitellään energiahankkeita, Manauksen vapaakauppa-alueen kehittämistä sekä Suomen ja Brasilian välistä kestävän metsätalouden kumppanuushanketta, jonka puitteissa Suomi on myöntänyt 2,4 miljoonaa euroa Amazonasin sademetsäalueen kehittämiseksi.

Lisätietoja: ulkomaankauppaministerin lehdistöavustaja Paula Parviainen, gsm 040-571 9370