Suomen ja Venäjän talouskomission puheenjohtajat: Kauppa kaipaa kestäviä ratkaisuja


Suomen ja Venäjän hallitusten välisen talouskomission puheenjohtajat ministeri Kimmo Sasi ja ministeri German Gref tapasivat Moskovassa 17. joulukuuta. Ministeri Sasi toi esille tarpeen aktivoida ja tarvittaessa kriittisestikin arvioida komission ja sen työryhmien työtä ja tuloksia. Tavoitteena on edelleen vahvistaa komission asemaa niin, että se kykenee vastaamaan Suomen ja Venäjän välisen kaupan konkreettisiin tarpeisiin ja löytämään niihin kestäviä ratkaisuja.

Talouskomission puheenjohtajat asettivat tavoitteeksi yhtenäistää tullausdokumentit kaksoislaskutukseen perustuvien väärinkäytösten estämiseksi. Aikarajaksi asetettiin maaliskuu 2003, jolloin on tarkoitus myös aloittaa elektroninen tullaus niille yrityksille, jotka Suomen ja Venäjän tullit ovat hyväksyneet luotettavien yritysten listalle.

Puheenjohtajat sopivat uuden jäänmurtajatyöryhmän ja elintarviketeollisuustyöryhmän perustamisesta komission yhteyteen. Lisäksi öljy- ja kaasuesiintymien hyödyntämistä tutkiva mannerjalustatyöryhmä siirretään talouskomission alaisuuten, koska sen toiminta on siirtymässä akateemisesta tutkimuksesta investointeja ja taloudellisia mahdollisuuksia käsittelevään vaiheeseen.

Ministerit kävivät läpi edellisen päivän keskustelut liikenneasioista. Ministeri Sasi esitti kollegalleen tarpeen löytää pysyvä sopimusratkaisu maantiekuljetusten sääntöihin. Suomea huolestuttaa myös TIR-kuljetusten mahdollinen loppuminen Venäjällä. Sasi vetosi Venäjän johtoon, jotta se tekisi kaikkensa sen hyväksi, että Venäjän tullihallinto ja kansainvälinen maantiekuljetusliitto IRU pääsisivät asiassa sopimukseen.

EU-maat ovat tiukentamassa meriliikenneturvallisuutta koskevia sääntöjään. Yksirunkoisten alusten pääsy maiden satamiin pyritään kieltämään mahdollisimman pian ja ministeri Sasi esitti, että Venäjä harkitsisi niiden kieltämistä omissa satamissaan.

Puheenjohtajat antoivat tehtäväksi laatia talouskomission seuraavaan kokoukseen mennessä yhteisesti sovitun aikataulun nopeajunayhteyden avaamiseksi Helsingin ja Pietarin välille vuonna 2007 tai 2008.

Puheenjohtajat keskustelivat investointiyhteistyön mahdollisuuksista, erityisesti metsäsektorilla.

Puheenjohtajat keskustelivat Tjumenissa 13. - 15. toukokuuta 2003 järjestettävästä Finnish Business Days -vienninedistämistapahtumasta

Lisätietoja: Yksikön päällikkö Ari Heikkinen 040 - 721 1853, ja ulkoasiainneuvos Nina Vaskunlahti (+ 7 095) 766 8553
















Venäjä