Ambassadör Julin skall utreda OECDs framtida roll

OECD utsåg 12.12.2002 Finlands OECD-ambassadör Jorma Julin att utarbeta en rapport om organisationens roll i det internationella orgasationsfältet. Rapporten skall begrunda OECDs fördel och styrka i relation till övriga multilaterala organisationer och regionala grupperingar (inklusive G7/G8) samt dra slutsatser med tanke på organiationens kommande verksamhet. Rapporten skall vara klar i mars 2003 och slutsatserna skall presenteras för OECDs årliga ministermöte i slutet av april. Arbetet är en del av ett pågående större reform- och utvecklingssarbete inom OECD , som ansetts vara nödvändigt inför de utmaningar som globaliseringsutvecklingen kastat fram.''OECD (Organization for Economic Co-operation and Development, på svenska, organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling) grundades 1961 och är en i Paris baserad samarbetsorganisation för utvecklade länder med marknadsekonomi. Organisationen har f.n. 30 medlemsländer. Därtill samarbetar OECD med ca 70 andra länder.

OECD fungerar i första hand som en expertorganisation och ett diskussionsforum mellan regeringarna, som skall understöda ekonomisk- och samhällspolitisk beslutsfattning i medlemsländerna. OECD är traditionellt stark när det gäller ekonomisk- och strukturpolitisk analys, och undersökningar av den ekonomiska politiken utgör den mest kända delen av OECDs arbete. I praktiken är organisationens verksamhetsfält mycket omfattande och omfattar praktiskt taget medlemsländernas alla ekonomisk- och samhällspolitiska sektorer med undantag av utrikes- och säkerhetspolitiken. Under senare tid har man fått nya, betydande uppgifter som kampen mot bestickelse och penningtvätt samt begränsande av skatteparadisens verksamhet. Inom ramarna för OECD verkat FATF (Financial Action Task Force), som efter terrorattackerna i USA fått till uppgift att spåra den terrorismrelaterade finansieringen. Andra aktuella projekt som kan nämnas är projektet att jämföra effektiviteten och prestationsförmågan i ländernas hälsovård. En betydande roll i OECDs arbete även av den åldrande befolkningens inverkan på nationalekonomin och arbetsmarknaden.

Finland har varit medlem av OECD sedan 1969.
I organisationens verksamhet deltar alla ministeriet med undantag av försvarsministeriet, Analysarbetet och diskussionerna inom OECD skapar en grund för beredningen av beslutsfattande i Finland och erbjuder en utomstående experts bedömning om hur utveckla den förda politiken eller strukturenas inom de olika sektorerna. OECD har även en indirekt betydelse för Finland genom sitt stöd till utvecklingen av ekonomier i övergångsstadium. Under senare tid har OECD metodiskt strävat att ge råd åt t.ex Kina och Ryssland för att de skall kunna förverkliga sin ekonomisk och sociala förändring.

Ytterligare information: ambassadsekreterare Tuomas Tapio, Finlands ständiga representation i OECD, tel.+33-1-45247171






OECD