Skatteavtal undertecknades mellan Finland och Australien den 20 november i Melbourne

Finansminister Eero Heinäluoma och Australiens finansminister Peter Costello undertecknade måndagen den 20 november 2006 ett nytt skatteavtal mellan Finland och Australien. Genom avtalet avskaffas de hinder som internationell dubbelbeskattning orsakar investeringar och utvecklingen av de ekonomiska relationerna i allmänhet.

För att avtalet kan träda i kraft krävs att riksdagen godkänner det.


  • Skatteavtalet underlättar interaktion och handel. Det gynnar både näringslivet och vanliga medborgare. Avtalet är ett resultat av en tämligen lång beredning, konstaterade Heinäluoma.


  • Avtalet bygger, med vissa undantag, på det modellavtal som utarbetats av Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD). Enligt det har en stat rätt att beskatta inkomster, men den andra avtalsstaten måste i gengäld avstå från att utöva sin på den nationella lagstiftningen baserade beskattningsrätt, eller bevilja skattelättnader på något annat sätt. På så sätt undviks internationell dubbelbeskattning. Dessutom innehåller avtalet diskrimineringsförbud och bestämmelser om utbyte av beskattningsuppgifter.


  • Mellan Finland och Australien har hittills gällt ett inkomstskatteavtal från 1984, vilket uppdaterats genom ett protokoll från 1997. Detta skatteavtal har emellertid föråldrats på grund av utvecklingen inom undvikandet av internationell dubbelbeskattning. Dessutom har båda ländernas skattelagstiftning ändrats väsentligen efter att avtalet och ändringsprotokollet undertecknats.


Skatteavtal mellan Finland och Australien undertecknat
(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)
(Finansministeriet, Pressmeddelande 131/2006)

Avtalet:

Revised tax treaty between Australia and Finland(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)  111.47kb

word Revised tax treaty between Australia and Finland(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)  311.07kb

 

Ytterligare information: finansråd Antero Toivainen, Finansministeriet, tfn (09) 160 331 67