Stubb och Australiens Rudd tror att Afghanistan blir lugnare

Afghanistan, Mellanöstern, EU, Kina och Ryssland samt Finlands ishockeyguld togs upp vid mötet mellan Finlands och Australiens utrikesministrar måndag morgon. De händelser i världen som just nu väcker oro är i synnerhet Syrien och Libyen.

Ishockeyns guldstämningar präglade utrikesminister Alexander Stubbs och Australiens utrikesminister Kevin Rudds möte på måndagen i Helsingfors. Rudd gratulerade Finland för mästerskapet och Stubb förklarade till sin sydliga kollega att VM-guldet är jämförbart med ett rugbymästerskap.

Ministrarna berömde de bilaterala förbindelserna mellan Finland och Australien och konstaterade att de är så bra att man inte ens behöver tala om dem så mycket. Rudd berömde också Finlands aktivitet i det internationella samfundet, såsom i FN. Foto: Eero Kuosmanen. Ministrarna berömde de bilaterala förbindelserna mellan Finland och Australien och konstaterade att de är så bra att man inte ens behöver tala om dem så mycket. Rudd berömde också Finlands aktivitet i det internationella samfundet, såsom i FN. Foto: Eero Kuosmanen.

De viktigaste frågorna vid mötet gällde dock aktuella frågor i världspolitiken, såsom EU, Ryssland, Kina, Mellanöstern och klimatförändringen.

I synnerhet var utrikesministrarna bekymrade över Syriens och Libyens situation.

"Det internationella samfundet har gjort klart att det är Gaddafis tid att gå", konstaterade Rudd.

Däremot hade båda ministrarna förtroende för att Afghanistan blir lugnare. Enligt Rudd har det skett tydliga framsteg i Afghanistan, men landets stabilisering kräver sammanpassning av säkerheten, utbildningen av landets egna säkerhetsstyrkor, ekonomin och försoning.

Rudd betonade dock att Osama bin Ladens död inte på något sätt gjorde slut på terroristhotet i världen. Det kommande året är sannolikt svårt och våldsamt i Afghanistan.

"Det är viktigt att terroristerna ställs till svars. Det är viktigt att det internationella samfundet söker terroristerna, fastän det skulle ta sin tid. Osama bin Ladens död var ett oundvikligt resultat av försöken att ställa honom till svars för terrorattackerna."

Stubb konstaterade att Finlands Afghanistanpolitik är oförändrad.

"Ansvaret överförs till afghanerna steg för steg och transitionen inleds 2014", säger Stubb.

Under sitt Finlandsbesök deltar Rudd i FN:s högnivåpanel om global hållbarhet som ordnas i Helsingfors.

Minskning av fattigdomen och bekämpningen av klimatförändringen går hand i hand, påpekade Rudd före panelen började.