Minister Stubb reser på Team Finland-resa och deltar i WTO:s möte

Pressmeddelande 246/2013
22.11.2013

Europa- och utrikeshandelsminister Alexander Stubb ska göra en Team Finland-resa till Nya Zeeland och Australien den 28 november–3 december. Med på resan följer en företagsdelegation som består av företrädare för gruv-, maskin- och byggindustrin, IT, speditionssektorn, hälso- och välfärdstjänster samt livsmedelsindustrin. Delegationen är samlad av Finpro.

I Nya Zeeland besöker ministern och delegationen Auckland och i Australien Sydney, Canberra och Perth. Resans syfte är att stärka Finlands anseende som ett land med hög kompetens och som ett intressant land att investera i. Avsikten är också att främja finländska företags affärsverksamhet.

I Auckland ska minister Stubb träffa utrikesminister Murray McCully och handelsminister Tim Groser samt hålla en föreläsning vid Aucklands universitet. Ministern och delegationen kommer också att delta i evenemang som ordnas av bland annat Aucklands handelskammare och nyzeeländska organisationer för handelsfrämjande.

I Sydney kommer minister Stubb och delegationen att träffa investerare och handelspartner under ett möte som ordnas av den finsk-australiensiska handelskammaren. I Canberra träffar minister Stubb Australiens utrikesminister Julie Bishop. I Perth består programmet av ett möte med gruvminister Bill Marmion och ett evenemang som ordnas av den lokala handelskammaren och den australiensiska gruvsektorns förening Austmine.

Australien och Nya Zeeland är köpstarka marknader med möjligheter för finländska företag. Australiens ekonomi är världens 12:e största. Landets tillväxt beräknas bli 2,6 procent det här året och Nya Zeelands uppskattas till 2,7 procent. År 2012 var handeln mellan Finland och Australien värd ca 800 miljoner euro och handeln mellan Finland och Nya Zeeland var värd ca 100 miljoner euro.

Efter den handelsfrämjande resan ska minister Stubb delta i Världshandelsorganisationen WTO:s möte på Bali i Indonesien den 3–5 december. Mötet är WTO:s nionde regelbundna ministermöte.

Mötets viktigaste målsättning är att uppnå samförstånd om det så kallade Bali-minipaketet. Under det föregående ministermötet 2011 uppmanades förhandlingsparterna att framskrida på de områden där det antas vara möjligt att uppnå avtal. På Bali försöker man nu finna lösningar rörande ett avtal för att underlätta handeln, på vissa jordbruksfrågor och några utvecklingsfrågor.

Avsikten med avtalet för att underlätta handel är att minska kostnader för affärsverksamhet till exempel genom att förenkla och harmonisera tullregler och formaliteter. Angående jordbruk ska man förhandla om tryggad livsmedelsförsörjning, förvaltningen av tullkvoter och om exportkonkurrens. Utvecklingsfrågorna gäller inrättandet av en utvärderingsmekanism som granskar särbehandling och specialbehandling av utvecklingsländer. När det gäller de allra fattigaste utvecklingsländerna ska man diskutera tullförmåner, undantag i tjänstehandeln, bomull samt tull- och kvotfritt marknadstillträde.

Antalet medlemmar i WTO ökar med en under mötet i och med att Jemen godkänns som medlem.

Företag som deltar i resan till Nya Zeeland och Australien: Capricode, Comptel, Doofor, Konecranes, Martin Bencher, Nuovo Nordic, Outotec och Snellman.

För mera information: minister Stubbs specialmedarbetare Lauri Tierala, tfn 040 841 7141, inspektör Petri Wanner, enheten för Asien och Oceanien, tfn 040 731 4509, och handelspolitiska enhetens chef Jukka Pesola, tfn 0295 351 029