Australia uskoo globalisaatioon

Sydney Kuva: Juha Parikka

Australia uskoo globalisaatioon ja jatkaa reformien tiellä  vaikka muut maat eivät uudista kauppapolitiikkaansa. Vapauttamalla ulkomaankauppaansa ja poistamalla kaupan esteitä uskoo Australia luovansa lisää työpaikkoja ja edistävänsä kasvua. Kauppaministeri Emerson toivoo Australian ottavan myös johtavan roolin Dohan kierroksen uudelleensytyttämisessä. Uusi strategia kohtasi heti voimakasta vastustusta työmarkkinajärjestöjen taholta vaikkei sisältö ollutkaan radikaali aiempaan verraten.

Australian kauppaministeri Craig Emerson teki uusia linjauksia Australian ulkomaankauppapolitiikkaan lausunnossaan ”Trading our way to more jobs and prosperity” 12.4.2011. Lausunto on muodollisesti Julia Gillardin Labor-vähemmistöhallituksen katsaus Australian kauppapolitiikkaan, mutta koostuu lähinnä Emersonin näkemyksistä Australian kauppapolitiikan tilasta.

Lausunnon ytimessä on näkemys siitä, että vapauttamalla ulkomaankauppaa ja poistamalla kaupan esteitä entisestään Australia voi luoda lisää työpaikkoja ja ylläpitää maan talouskasvua. Uuden strategian keskiössä on meneillään olevan kauppapoliittisen reformin läpivieminen itsenäisesti siitäkin huolimatta, etteivät muut maat uudista omaa kauppapolitiikkaansa.

Strategia alleviivaa tasapuolista suhtautumista kaikkiin kansainvälisiin kauppakumppaneihin, monenkeskisten kansainvälisten sopimusten merkitystä, kauppapolitiikan ensisijaisuutta ulkopolitiikassa sekä kauppapoliittisten neuvottelujen läpinäkyvyyttä.

Australia ja WTO

Yhtenä keinona uuden strategian toteuttamiseksi nähtiin WTO:n Dohan-kierroksen neuvottelujen tehostettu eteenpäinvieminen. Kauppaministeri Emerson toivoo Australian ottavan johtavan roolin Dohan-kierroksen uudelleensytyttämisessä. Emerson on laatinut kaikille WTO:n jäsenmaille kirjelmän, jossa vetoaa Dohan-kierroksen pikaisen päätökseen saattamisen puolesta ja on jo saanut kahdentoista muun maan ulkomaankauppaministerit allekirjoittamaan kirjelmän.

Strategiassa painotettiin Aasia-Tyynimeri yhteistyöfoorumin (APEC) hyväksikäyttöä sekä Aasian ja Tyynenmeren vapaakauppa-alueen (FTAAP) muodostamista. Tulosta toivottiin myös Trans-Pacific Partnership Agreement -yhteistyöfoorumille (TPP) ja bi-lateraalisten kauppasuhteiden vahvistamiselle ja luomiselle Korean, Japanin, Kiinan, Malesian, Indonesian, Intian ja Gulf Cooperation Councilin (GCC) kanssa.

Erilaisten työ- sekä ympäristöstandardien sisällyttämisellä kauppasopimuksiin ei pyritä protektionistiseen tuonnin esteiden luomiseen. Ulkomaiset sijoitukset saavat osakseen saman kohtelun ja ovat samojen sääntöjen alaisia kuin paikalliset toimijat.

Oikeutuksen uudelle strategialle kauppaministeri ja Australian hallitus hakee kaupan vapauttamisen ja voimakkaan liberalisoinnin hyödyistä Australian kansalaisten hyvinvoinnille. Kaupan vapauttaminen entisestään ajaa yrityksiä yhä innovatiivisempaan toimintaan, mikä edesauttaa jälleen yhä suurempaa taloudellista reformia. Haasteena strategiassa nähdään australialaisen teollisuuden tuottavuuden kasvun uudelleen käynnistäminen.

Australialaisissa lehdissä kommentoitiin uusia kauppapoliittisia linjauksia. Maan ykköslehden The Australianin uutisraportoinnissa strategia kohtasi voimakasta kritiikkiä työmarkkinajärjestöiltä. Järjestöt kritisoivat uutta ohjelmaa häpeämättömäksi mainokseksi vapaakaupan puolesta. Järjestöt olivat sitä mieltä, että esitys irrottaa kauppaneuvottelut epäoikeutetusti poliittisista kysymyksistä ja toiminta-linjoista liittyen ympäristöön ja työvoimapolitiikkaan.

The Australianin tietojen mukaan Australian hallitus ei ollut yksimielinen kauppapolitiikan linjauksista, kun varapääministeri Wayne Swan kritisoi uutta kauppapolitiikkaa yhdessä muutaman muun ministe-rin kanssa. Huomattakoon, että Swanin tausta on ay-liikkeessä.

Enemmän vanhaa kuin uutta?

Talouselämän päälehdessä Financial Review’ssä yhdistettiin uuden kauppapolitiikan lanseeraaminen meneillään olevaan hiiliverokeskusteluun. Artikkelissa otettiin esille kauppaministeri Emersonin näkemykset siitä, että ehdotettu hiilivero tukisi Australian uusia kauppapoliittisia linjauksia. Artikkelissa mainittiin työmarkkinajärjestöjen ja Australian Workers Unionin vastustus uutta kauppapoliittista strategiaa kohtaan.

Myös lehden pääkirjoituksessa kommentoitiin uutta kauppapolitiikkaa. Pääkirjoituksen sävy ministeri Emersonin esitystä kohtaa oli kuitenkin myönteinen. Kirjoituksessa todettiin, ettei uusi kauppapoliittinen linja ole millään tavalla radikaali verrattuna entisiin linjauksiin Bob Hawken ja Paul Keatingin hallitusten ajoilta 1980–90-luvuilta. Pääkirjoitus asetti kyseenalaiseksi sen, miten Australia onnistuu poistamaan kaupan esteitä ja luomaan monenvälisiä kauppasuhteita, vaikka muut maat eivät olisi samaan suostuvaisia.

EU:n delegaation kauppapoliittisten asiantuntijoiden mielestä kyseessä on ainoastaan vanhan kauppapolitiikan uudelleenlausuma, eikä Australian kauppapolitiikassa ole odotettavissa merkittäviä muutoksia.