Statsrådet Holkeri är medlem av direktionen för IDEA

Statsrådet Harri Holkeri valdes onsdagen den 25 juni för tre år till medlem av Internationella institutet för demokrati och valassistens (IDEA).

Det år 1995 grundade Internationella institutet för demokrati och valassistens (The International Institute for Democracy and Electoral Assistance) är en intergovernmental organisation med uppgift att omhulda och stöda hållbar demokrati på ett världsomfattande plan. IDEA samarbetar åde med nya och gamla demokratier för att förstärka de demokratiska institutionerna. Det vill befrämja öppenhet, transparens och effektivitet vid observeringen av val. Institutet fungerar också som ett diskussionsforum för forskare, beslutsfattare och politiker på internationell, regional och nationell nivå.

IDEA har en generalsekreterare, en direktion, ett råd och ett sekretariat. I rådet sitter en representant för varje IDEA-medlem. Direktionsmedlemmarna verkar i sin egen kapacitet. Direktionsmedlemmarna väljs på basen av sina meriter inom juridik, valteknik, politik, relevant forskning, statsvetenskap och ekonomi eller andra för institutet viktiga områden. Till direktionens uppgifter hör bl.a utveckling av IDAs aktionsprogram, utnämning av generalsekreterare och godkännande av årliga arbetsprogram och budjet.

IDEA har för närvarande 21 direktionsmedlemmar. Finland tillhör institutets grundläggande medlemmar.

Ytterligare uppgifter: forskare Janina Hasenson, utrikesministeriet, enheten för människorättspolitik, tel. 09 160 55320.







IDEAs hemsidor(Linkki toiselle web-sivustolle.)

ihmisoikeudet