Ulkoministeriö keskeyttää luonnonmarjanpoimijoiden viisumihakemusten vastaanoton Thaimaassa

Ulkoministeriö on päättänyt keskeyttää luonnonmarjanpoimijoiden Schengen-viisumihakemusten vastaanoton Thaimaassa. Keskeytys koskee kaikkia hakijoita Suomen Bangkokin suurlähetystön toimipiiriin kuuluvissa maissa: Thaimaassa, Kambodzhassa ja Myanmarissa. Tämä merkitsee, ettei näistä maista tuleville luonnonmarjanpoimijoille myönnetä Schengen-viisumeja kesän 2024 satokaudeksi.

Ulkoministeriö tiukensi helmikuussa 2023 merkittävästi luonnonmarjanpoimijoiden viisumihakemusten käsittelyä koskevaa ohjeistusta. Satokauden 2023 jälkeen ulkoministeriö teki perusteellisen arvion Schengen-viisumien myöntämisen edellytyksistä. Arviossa on otettu huomioon vuoden 2023 satokauteen liittyvät, vakavat rikosepäilyt.

Viisumin myöntäminen luonnonmarjanpoimintaan on perustunut oletukseen, että poimijat tulevat maahan turismiin verrattavassa tarkoituksessa, keräävät metsämarjoja jokaisen oikeudella ja voivat vapaasti myydä keräämänsä luonnontuotteet valitsemalleen taholle. On kuitenkin ilmeistä, ettei alalla vallitseva käytäntö vastaa tätä oletusta. Ulkoministeriön tietoon on tullut esimerkiksi, että luonnonmarjankerääjien kanssa on yleisesti tehty työsopimuksia.

Törkeää ihmiskauppaa koskevat syytteet ja epäilyt käsittävät yhteensä satoja uhreja. Viisumiharkinnassa on otettava huomioon hyväksikäytön ja ihmiskaupan ilmeinen ja vakava riski. Ulkoministeriö suhtautuu viisumiviranomaisena ja edustustojen viisuminmyöntöä ohjaavana viranomaisena erittäin vakavasti thaimaalaisten luonnonmarjankerääjien hyväksikäyttöön.

Hallituksen tavoitteena on löytää luonnonmarjanpoimijoiden maahantuloon kokonaisvaltaisesti toimiva pitkän aikavälin ratkaisu satokaudesta 2025 eteenpäin. Ratkaisun tueksi työ- ja elinkeinoministeriön asettama työryhmä ja Pellervon taloustutkimuksen selvitys tuottavat kevään 2024 aikana eri sääntelyvaihtoehtojen vaikutusarvioita.

Muiden kuin luonnonmarjanpoimijoiden viisumihakemusten vastaanotto ja käsittely jatkuu Bangkokin suurlähetystössä normaalisti ja hakemukset käsitellään yksilöllisesti viisumisäännöstön mukaisesti.

Lisätietoja

 

Jussi Tanner, konsulipäällikkö, +358 295 350 246
Anna Esko, tiiminvetäjä, maahantuloasioiden yksikkö, +358 295 350 723