Utrikesminister Soini: Människovärdet och de mänskliga rättigheterna är grundvalen för samarbetet mellan nationer

Pressmeddelande 18/2016
28.1.2016

Finlands regering arbetar för de mänskliga rättigheterna och människovärdet och emot alla former av våld, diskriminering och rasism. Vi fördömer våld mot religiösa samfund. Religionsfriheten gäller alla, underströk utrikesminister Timo Soini i sitt tal på Förintelsens minnesdag den 27 januari 2016.

Minnesdagen infaller på årsdagen för Auschwitz befrielse. Koncentrationslägrets befrielse blev en viktig symbol för byggandet av ett nytt Europa och en ny värld: aldrig mer ska vi låta detta hända igen.

”Genom att delta i minnesdagen vill regeringen hedra förintelsens offer, de som överlevde och deras närstående. Samtidigt är det ett uttryck för vår strävan att förhindra framtida folkmord”, betonade Soini

Migrationen till Europa som växte explosionsartat förra året påverkar de europeiska samhällena på flera sätt, också Finland. Kunskap om förintelsen och andra folkmord hjälper oss att finna lösningar. Många flyr till Europa just på grund av omfattande och systematiskt våld. Vi har tidigare erfarenheter som visar att vi klarar av flyktingströmmarna bara de europeiska staterna är villiga att samarbeta. Finland vill lyfta fram att alla EU-länder bär ett ansvar.

I sitt tal framhöll utrikesministern att Finland satsar på undervisning och lärarutbildning av hög nivå när det gäller minnet av förintelsen. Den finländska undervisningens nivå och omfattning har fått internationellt erkännande.

Det ordnades minnestillställningar för att hedra minnet av förintelsens offer och de som överlevde koncentrationslägren runt om i landet. I Helsingfors föregicks huvudhögtiden av ett seminarium där experter diskuterade undervisningen om förintelsen och de mänskliga rättigheterna.

Tillställningarna ordnades av föreningen för förintelsens minne i Finland, Holokaustin uhrien muisto ry, i samarbete med Utbildningsstyrelsen, Förbundet för lärarna i historia och samhällslära och utrikesministeriet.

Ytterligare information: Kaisa Honka-Hallila, utrikesministerns diplomatiska rådgivare, tfn 0295 351 780.

ihmisoikeudet