Utrikesminister Erkki Tuomiojas tal vid utrikesministeriets 85-årsfestligheter: Hanteringen av globaliseringen en central utmaning också för Finlands utrikespolitik

Pressmeddelande 187/2003 25.8.2003


Statens uppgift som garant för medborgarnas säkerhet och som främjare av välfärden har traditionellt jämförts med att driva det så kallade nationella intresset. Detta är fortfarande en godtagbar utgångspunkt, men det är viktigt att inse att ingen stat längre - oberoende av dess storlek och resurser - kan under detta globaliseringens tidevarv ha sådana nationella intressen som den i det långa loppet kan framgångsrikt driva på bekostnad av andras nationella intressen.

Av detta följer att hanteringen av globaliseringen är en central utmaning också för Finlands utrikespolitik. Globaliseringen är en följd av otaliga beslut som fattas inom den privata sektorn samt ovan- och nedanför offentliga institutioner. Men de företag och institutioner som styr globaliseringen bör också kunna påverkas genom FN och andra internationella organisationer. Genom den s.k. Helsingfors-processen vill vi medverka till detta.

Denna hantering av globaliseringen som "The Helsinki Process on Globalization and Democracy" syftar till är i sista hand en fråga om en demokratisering av de internationella relationerna, om hur globaliseringen och därav följande företeelser kan underställas en fungerande demokratisk styrning. En central uppgift i detta sammanhang är att komma med idéer för och att utveckla nya metoder för att lösa internationella problem. Vi kommer också att engagera oss i att utveckla initiativ rörande den internationella finansarkitekturen, utvecklingsfinansieringen och mänsklig trygghet.

De internationella aktörerna på globaliseringens område är, förutom stater och multinationella företag, också det hela tiden växande nätverket av medborgarorganisationer. Många av dessa organisationer förhåller sig kritiskt eller negativt till globaliseringen, men har ändå själva anammat för globaliseringen typiska verksamhetsformer och bygger nätverk över gränserna. Bland de många organisationerna kan man som ett slags motpoler lyfta fram Davos och Porto Alegre, World Economic Forum och World Social Forum. Finländare deltar i bägge.

Davos är det centrala diskussionsforumet för den internationella makteliten. Forumet i Porto Alegre uppkom som en motvikt till detta och som det viktigaste nätverket för kritiken av den universella globaliseringen. Davos och Porto Alegre representerar dock inte olika världar utan olika intressen som önskar påverka en och samma värld.

Motsatsförhållandet är alls inte oöverstigligt och om man för den av Tanzanias och Finlands utrikesministrar ledda Helsingfors-processen önskar utse ett verkligen ambitiöst mål, så är det att främja en gemensam dialog mellan de olika synvinklar som öppnats genom Davos och Porto Alegre.

Den globala hanteringen av säkerhetspolitiken eller det multilaterala säkerhetspolitiska samarbetet är för oss i Finland och för våra partner inom Europeiska unionen i mycket en självklarhet. Men säkerhetsproblemen i samband med globaliseringen och en lösning av dessa hotar också att splittra det internationella samfundet.

Oberoende av de olika prioriteringar och betydelser som man gett handlingsfriheten och den gemensamma verksamheten föreligger alla förutsättningar för att stärka det multilaterala samarbetet. Finland är som en medlem av EU med i den dialog som förs mellan unionen och Förenta staterna om betydelsen av multilateralism och om villkoren för att främja den globala säkerheten.

Att utveckla och förstärka FN-systemet utgör en stor utmaning. FN:s olika organ inklusive säkerhetsrådet är i behov av reformer och organisationen av ökade resurser. Det globala och gemensamma värdesamfundet och dess grund bör basera sig på principerna i FN:s stadga, deklarationen om de mänskliga rättigheterna och millenniumdeklarationen om gemensamma värden och principer.

Utrikesministeriets 85-årsfest kan lyssnas på RealAudio.


















kriisinhallinta