Utrikesminister Tuomioja: Människorättspolitiken bör stärkas även i Finland

Samarbetet mellan medborgarorganisationer och regeringen beträffande människorättsfrågor fungerar hyggligt i Finland, men det bör kontinuerligt utvecklas, konstaterade Erkki Tuomioja under riksdagens aktuella debatt om människorättsfrågor onsdagen den 3 oktober.
Riksdagens utrikesutskott har föreslagit att man evaluerar läget på nationella nivå. Tuomioja konstaterade att förslaget går i samma banor som han själv tänkt. ”Vid sidan av justitieombudsmannasystemet kunde man tänka sig en självständig nationell institution som vore starkare än den nuvarande delegationen för internationella människorättsfrågor. Avsikten är att sätta igång en utredning om detta”, berätade Tuomioa. Härvid skulle man också beakta nordisk erfarenhet.

Den första redogörelsen om Finlands människorättspolitik gavs av regeringen Lipponen I år 1998. Den nuvarande regeringen gav som en fortsättning sin redogörelse år 2000. Den
nästa är kommer i slutet av regeringsperioden nästa år. Enligt Tuomioja kunde man utvidga området för redogörelserna och ändra på deras tidtabell”. Det känns naturligt att regeringen skulle presentera linjedragningar och målsättningar för sin människorrättspolitik i början av mandatperioden. Sålunda kunde man i slutet av mandatperioden öppet be såväl riksdagen som medborgarorganisationerna granska resultaten.



ihmisoikeudet