Ulkomaankauppaministeri Jari Vilén: Suomen ja Venäjän välisen sijoitusten edistämistä ja suojaamista koskevan sopimuksen allekirjoitus siirtyy


Uusi sijoituksia suojaava sopimus Suomen ja Venäjän välillä saatiin neuvoteltua valmiiksi 21. maaliskuuta 2002. Monivaiheiset ja paikoitellen vaikeatkin neuvottelut kestivät runsaat kaksi vuotta. Suomen ja Venäjän voimassa oleva sopimus vuodelta 1991 oli jo muutamia vuosia sitten todettu molemmin puolin vanhentuneeksi. Se ei enää vastannut sellaista tasoa, joka ulkomaisten sijoitusten suojalle kansainvälisesti asetetaan.

Uusi sopimus rakentuu sellaisille nykyaikaisille sijoitusten suojaperiaatteille, jotka sisältyvät Suomen ja pitkälle myös muiden EU-maiden viime vuosina tekemiin vastaaviin sopimuksiin. Sopimus sovittiin allekirjoitettavaksi Pietarissa 26. toukokuuta tasavallan presidentti Tarja Halosen ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin tapaamisen yhteydessä.

”Venäjä esitti kuitenkin vielä hyvin viime vaiheessa sopimukseen asiallisia muutoksia, jotka vaativat Suomen taholta tarkempaa arviointia. Kysymys on laajasta ja pitkävaikutteisesta sopimuksesta, jolla on tärkeä merkitys Suomen elinkeinoelämälle Venäjän markkinoilla”, sanoi ulkomaankauppaministeri Jari Vilén. Tästä syystä Suomen taholta on jouduttu toteamaan Venäjän viranomaisille, että riittävän perusteellista arviointia ei kyetä suorittamaan käytettävissä olevan ajan puitteissa.

”Näin ollen sopimuksen allekirjoitus siirtyy myöhemmäksi,” totesi Vilén.


Lisätietoja: osastopäällikkö Antti Kuosmanen, p. 09-1605 5042, lähetystöneuvos Jukka Nystén,
p. 09-1605 5071.










Venäjä